Een idee van de contestatie in 2018

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van mei ’68 organiseert de Stad Brussel het hele jaar “2018, Jaar van de Contestatie”. Het programma is samengesteld door een dertigtal culturele partners, waaronder alle culturele instellingen van de Stad Brussel. Sinds januari worden er tal van culturele en artistieke activiteiten op touw gezet om samen met het publiek na te denken over de protestbewegingen en met name de vormen die contestatie vandaag aanneemt. In mei bereikt het programma een hoogtepunt, met onder meer het Dorp van de contestatie van het Théatre du Poche, BOZAR occupied in het Paleis voor Schone Kunsten, 1,2,3… PROTEST in het Huis van de Creatie, de nieuwe tentoonstelling van het Joods Museum van België en een reeks lezingen in het Museum van de Stad Brussel.

Verschillende actoren en instellingen wilden meewerken rond de rode draad van de protestbewegingen. Alle soorten activiteiten (tentoonstellingen, workshops, optredens, voorstellingen, debatten, …) en kunstvormen (muziek, dans, plastische kunst, podiumkunsten, …) komen aan bod. Een overzicht van wat er nieuw is voor mei. Het volledige programma hier.

Amy Winehouse

Van 4 mei tot 16 september loopt in het Joods Museum van België (Miniemenstraat 21) “Amy Winehouse, een familieprotret”. De tentoonstelling vertelt aan de hand van familiefoto’s, persoonlijke voorwerpen en unieke stukken het tragische verhaal van dit popicoon en deze opstandige maar uitzonderlijk getalenteerde artieste. Meer info.

1, 2, 3… PROTEST!

Op 6 mei organiseert Het Huis van de Creatie “Rien n’est fini, tout commence”. Het cultureel centrum (Emile Bockstaelplein) verzamelt herinneringen aan vooraanstaande figuren uit protestbewegingen van vroeger en nu, van hier en elders. En dat aan de hand van documenten, films, boeken en debatten tijdens de Bookswapsalons en de Clap! Contest en Clap! Militant filmvoorstellingen. Meer info.

BOZAR OCCUPIED

Van 9 tot 13 mei organiseert BOZAR (Ravensteinstraat 23) het “NEXT GENERATION, PLEASE!”-festival in het kader van BOZAR OCCUPIED. Heeft de huidige generatie Z nog vertrouwen in Europa? Tijdens het festival schrijven jongeren samen met kunstenaars, politici en wetenschappers een nieuw hoofdstuk aan het Europese verhaal. Tegelijk worden er onuitgegeven films getoond en lezingen en debatten georganiseerd rond de uitdagingen waar Europa voor staat. Op 10 (20.30 u.) en 11 mei (19.30 u.) brengt het Paleis voor Schone Kunsten met “Jazztivism – Celebrating 50 years of militant activism in jazz” een ode aan het activisme in de muziek. Meer info.

Het dorp van de contestatie

Het Théatre de Poche (Gymnasiumweg 1A) verdedigt al 65 jaar een gedurfde en geëngageerde programmatie. Trouw aan die waarden opent het theater op 12 mei zijn Dorp van de contestatie om de vijftigste verjaardag van mei ’68 te vieren. In het dorp ontmoeten artiesten, sprekers en toeschouwers van alle generaties en overtuigingen elkaar om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Creaties, kindervoorstellingen, lezingen, filmvoorstellingen, concerten, tentoonstellingen,… Alles herinnert aan de revoluties van vroeger en laat de opstandelingen van nu aan het woord. Met “La disparition des lucioles”, “Circus ‘68”, “Ni dieu, ni maître”… Meer info over het volledige programma hier.

50 daden van verzet

Op 16 mei organiseert Contredanse in La Bellone (Vlaamsesteenweg 46) “1968-2018: 50 gestes pour dire la contestation” en buigt het zich tijdens een rondetafelgesprek en een digitale publicatie over de impact van subversieve daden. De avond, met getuigenissen van artiesten en onderzoekers, bestaat uit twee delen: een historisch en een hedendaags deel over het fenomeen contestatie. Van 17 tot 19 uur. Meer info.

Van zwaardadel tot ambtsadel

In het kader van het Carolus Festival organiseert het Museum van de Stad Brussel een cyclus van vier lezingen (31/05, 7,14&21/06) rond een van de grootste protestbewegingen in onze contreien in het midden van de 16de eeuw. Uiteindelijk zouden de graven Egmont en Hoorn op de Grote Markt worden onthoofd op 5 juni 1568. Een verleidelijk programma voor wie houdt van geschiedenis … én van onze hoofdstad! Afspraak op 31 mei voor “Van zwaardadel tot ambtsadel”. Meer info.

 

Gerelateerde Artikels