David Lynch in cinema GALERIES – 5×2 tickets te winnen!

Van 21 november tot 1 maart 2014 stelt cinema GALERIES in zijn tentoonstellingsruimte van 1000 m² “Small Stories” voor, het fotografieproject van David Lynch. De tentoonstelling omvat een veertigtal zwart-witfoto’s die de beroemde Amerikaanse cineast maakte naar aanleiding van een carte blanche die hij kreeg van het Maison Européenne de la Photographie in Parijs. De tentoonstelling gaat gepaard met een integrale retrospectieve van het filmoeuvre van David Lynch. De vertoningen vinden plaats in cinema GALERIES maar ook, voor sommige films, in hotel Marivaux en op een geheime locatie. Verderop in deze newsletter kom je te weten hoe je één van de 5 x 2 toegangstickets voor de tentoonstelling kan winnen!

5De multidisciplinaire kunstenaar David Lynch is niet weg te denken uit de hedendaagse Amerikaanse cinema. Hij creëerde onvergetelijke films als Elephant Man en Mulholland Drive en gooide met zijn vernieuwende en surrealistische universum de narratieve en plastische codes van Hollywood overhoop. Op uitnodiging van het Maison de la Photographie in Parijs wijdde hij zich aan de fotografie en bedacht Small Stories, een reeks van een veertigtal zwart-witfoto’s. Het werk snijdt 4 thema’s aan (interieurs, ramen, hoofden en stillevens) en wordt gekenmerkt door de terugkerende motieven uit zijn dromerige, verontrustende en beangstigende universum, en door een duistere en hallucinante kijk op de werkelijkheid. Elke foto vertelt een ‘klein verhaal’, prikkelt de nieuwsgierigheid en de verbeelding van de toeschouwer. Lynch, gefascineerd door de psyche en het onderbewuste, zegt in de inleidende tekst bij de tentoonstelling “[…] het is bijna onmogelijk niet een soort verhaal te zien opdoemen uit een stilstaand beeld. En dat vind ik een prachtig fenomeen”. Cinema GALERIES stelt dit uitzonderlijke gelegenheidswerk tentoon en knoopt daarmee aan bij de actualiteit rond de cineast, die begin oktober de langverwachte terugkeer aankondigde van de mythische tv-serie Twin Peaks, 25 jaar na de eerste aflevering.

Deze tentoonstelling past in het jaarlijks programma van cinema GALERIES dat sinds 2013 naast de betere film ook meerdere tentoonstellingen rond cinema en hedendaagse kunst organiseert, om het publiek te laten kennismaken met andere facetten van film. Bovendien staan op het programma ook conferenties, debatten en ontmoetingen.

Tezelfdertijd brengt cinema GALERIES een integrale retrospectieve van Lynch’ films evenals twee speciale vertoningen van de serie Twin Peaks op een geheime locatie en een avondvertoning van Hotel Room in een kamer van hotel Marivaux.

GALERIES werkt wel vaker samen met de Stad Brussel. Het nam dit jaar bijvoorbeeld deel aan NUIT BLANCHE (met film als rode draad) met het hedendaagse project Panorama 16 – Solus Locus in samenwerking met le Fresnoy. Panorama 16 is nog te zien tot 9 november in GALERIES, met een speciale voorstelling op donderdag 6 november om 20.00 u (di > zon, 14 u > 18 u , gratis toegang). GALERIES zal deze zomer bovendien voor de 3e keer aanwezig zijn op BRUSSEL BAD voor de nieuwe editie van het filmfestival L’heure d’été met Montreal als thema.

WEDSTRIJD
Doe mee aan de wedstrijd en maak kans op 5×2 tickets voor de tentoonstelling “Small Stories”! Mail dan uw gegevens vóór maandag 11 november 2014 naar newsletter.culture@brucity.be. De winnaars worden uitgeloot en ontvangen in de loop van de maand een mail met het goede nieuws.

SMALL STORIES
Vernissage op 20 november om 18 u
Van 21 november tot 1 maart 2014
Di > zon
14u > 18u, 22 u de avonden van de retrospectieve
€ 5 / € 3
Integrale retrospectieve: 8,50 euro / 6,50 euro

Programma van de retrospectieve:
24/11 – 19 u : ERASER HEAD
27/11 – 20 u : ELEPHANT MAN
1/12 – 19 u : DUNE
4/ 12 – 20 u : BLUE VELVET
8/ 12 – 19 u : WILD AT HEART
13/ 12 – 19 u : Speciale vertoning HOTEL ROOM in hotel Marivaux
22/ 12 – 19 u : LOST HIGHWAY
08/01 – 20 u : THE STRAIGHT STORY
12/ 01 – 19 u : MULHOLLAND DRIVE
17/01 – 19 u : Séance spéciale TWIN PEAKS (saison 1)
19/01 – 19 u : Speciale vertoning kortfilms
24/01- 19 u : Speciale vertoning TWIN PEAKS (seizoen 2)
5/02 – 20 u : INLAND EMPIRE
19/02 19 u : Speciale vertoning Documentaire

Cinema GALERIES
Koninginnegalerij 26
1000 Brussel
02/514.74.98
Meer info

Gerelateerde Artikels