Brussel danst

In Brussel is het festival ‘Danse avec les foules’ tijdens het weekend van 8 en 9 oktober aan zijn 5de editie toe. Het strijkt opnieuw neer in de Anneessenswijk en dringt voor het eerst binnen in de voetgangerszone en het Riolenmuseum. Het gaat om een gratis multidisciplinair festival dat dans met andere artistieke disciplines combineert in een intense, maar luchtige programmatie.

Sinds 2011 organiseert de vzw ESPAI, in samenwerking met het Centre Lorca, ‘Danse avec les foules’: een poging om bruggen te slaan tussen dans en beeldende kunsten. De voorstellingen zijn van hoog niveau, maar voor iedereen toegankelijk. Ze gaan door in het Centre Lorca (Voldersstraat 47-49, 1000 Brussel), maar óók in de openbare ruimte, om kunst dichter bij het publiek te brengen. Met de steun van de Schepen voor Cultuur dringt het festival dit jaar binnen in de voetgangerszone en het Riolenmuseum. Sinds twee jaar organiseert het festival, naast de programmatie, artistieke residenties ronde in situ projecten. Dit jaar stellen Karin Vyncke, Elodie Doñaque en Martina Barjacoba & Ares d’Angelo uiteenlopende projecten voor: participatieve voorstellingen, circus & video en hedendaagse dans. Het festival kan rekenen op de medewerking van choreografen Jordi Gali, Cie Mossoux-Bonté en Ugo Dehaes/KwaakBloed. Er worden ook vier kortfilms van Film Flamme vertoond. Er is poppenspel van Tof Théâtre én een workshop van Anne-Sophie Feyers.

Het programma voor zaterdag 8 oktober:

14.30 uur – ‘Déménagez-moi SVP’ van Karin Vyncke: participatieve voorstelling rond de thema’s ‘verhuizen’ en ‘uitwijken’, in het Riolenmuseum (Anderlechtsepoort).

15 uur – Vrij bezoek aan het Riolenmuseum voor kinderen Vertrek aan het Centre Lorca.

15 uur – ‘Les films qui dansent’: vertoning van 4 kortfilms in een productie van Film Flamme.

16 uur – ‘Hoek’ van Ugo Dehaes: een danssolo op een hondentoilet op de hoek van de Kazernestraat en de Artesiëstraat.

17 uur – ‘Vice Versa’ van Cie Mossoux-Bonté: twee vrouwen balanceren en gaan helemaal op in hun onderlinge intimiteit. Ze vertellen over het geweld in de wereld en hoe ze zich daartegen trachten te beschermen door in elkaar te versmelten (Huidevettersstraat 87).

18 uur – Poème graphique’ van Anne-Sophie Feyers: actieve workshop voor kinderen en volwassenen in het Centre Lorca.

19.15 uur – ‘Holy Day’ volgens Angelo en Martina Barjacoba: dansduo in een wirwar van kleren en bewegingen, een verwijzing naar onze manier van communiceren (gezelschap in residentie). In het Centre Lorca.

En voor zondag 9 oktober:

14.30 uur – ‘Abscisse’ van Jordi Gali: performance voor 3 vertolkers, 3 ladders, touwen en stukjes hout. Een tijdelijke installatie op het Fontainasplein in de voetgangerszone.

16 uur en 17 uur – ‘Dans l’atelier’ van Tof Théâtre: een wervelend spektakel van 18 dolle minuten rond de tegenslagen van een marionet die langzaam vorm krijgt. In het Centre Lorca.

16.30 uur – ‘Back Home’ van Elodie Donaque: solo luchtacrobatie (gezelschap in residentie) voor het videoproject ‘Balade’. In het Centre Lorca.

18 uur – ‘Crépuscule. Prélude à un premier mouvement’ van Giovanni Scarcella: dans op live pianomuziek van Bach. De reis van een opgehangen lichaam doorheen zijn herinneringen, zijn verleden en zijn gevoelens. In het Centre Lorca.

Meer info

©Mikha Wajnrych

Gerelateerde Artikels