Cultuur voor iedereen!

Het nieuwe cultureel centrum in Neder-Over-Heembeek is bijna klaar! Het wordt ondergebracht in de vroegere Sint-Niklaaskerk en de bijgebouwen, op de zogenaamde Utopia-site. De opening wordt gevierd op 29 en 30 april.

‘Cultuur voor, door en met iedereen. Samenleven! In diversiteit, met verschillen en soms conflicten, maar altijd solidair. Met jongeren, senioren, nieuwkomers, buitenlanders en uiteenlopende persoonlijkheden. Zonder terughoudendheid, zonder radicalisering, zonder oordeel. Met verbeelding, vrijheid, creativiteit en (indien nodig) opstandigheid. Samenleven!’, zo laat het Huis van de Creatie weten. Die visie en boodschap krijgen een extra dimensie in het licht van de vreselijke gebeurtenissen in Brussel, die ons eens te meer wezen op het belang van Cultuur.

Een cultureel centrum is de plek bij uitstek waar mensen samen cultuur beleven. Een voor iedereen toegankelijke plek waar ontmoeting, uitwisseling en participatie een centrale rol spelen tijdens culturele en artistieke activiteiten. De Stad Brussel telt er inmiddels vier: CC Rijke Klaren in het stadscentrum, Cultuurcentrum Bruegel in de Marollen, Cité Cuture in de Modelwijk en het Huis van de Creatie in (eveneens) Laken. Met het oog op een decentralisatie én om cultuur binnen ieders bereik te brengen, wilde de Schepen van Cultuur er heel graag een openen in Neder-Over-Heembeek. De plannen werden in 2013 bekendgemaakt, en zijn nu rond. Na maanden van renovaties, openen de vroegere Sint-Niklaaskerk (die in 1932 werd ontwijd) en de bijgebouwen op de zogenaamde Utopia-site binnenkort de deuren. De activiteiten zullen plaatsvinden in de voormalige kerk. In de bijgebouwen wordt de foyer ingericht. Het team van het Huis van de Creatie kreeg de opdracht om, in overleg met de buurtbewoners, de programmatie voor de nieuwe locatie uit te werken.

In Neder-Over-Heembeek is een netwerk actief van dynamische verenigingen en inwoners die zich vol overtuiging inzetten voor de (op)waardering van hun wijk in al haar aspecten. Dat netwerk schakelde het Huis van de Creatie in om de nieuwe en zo lang verwachte socioculturele trekpleister extra impulsen te geven.   Zo komen er eindelijk voldoende middelen en ambities om aan de terechte verzuchtingen van de Neder-Over-Heembekenaars tegemoet te komen. Tijdens de opening zullen dus vooral buurtbewoners, plaatselijke artiesten en wijkverenigingen in de bloemetjes worden gezet. Een nieuwe deur openduwen, is een heel symbolische daad. Precies daarrond, werd het programma uitgewerkt.

29/04 vanaf 18 uur
Feestelijke, officiële opening
Openingsparade, rondleiding, tentoonstellingen, licht- en muziekspektakel en… heerlijke hapjes en drankjes voor iedereen!

30/04 van 11 tot 19 uur
Ontdekkingsdag voor het hele gezin
Tentoonstellingen, fotoworkshops, pianomuziek uit ‘Contes en balades’, creatieve workshops, reuzenspellen,… Een verrukkelijke ‘biobrunch’ en een doorlopende ‘fotomaton’!

Om 18 uur
Joli Bal!
We sluiten de namiddag af door samen een danspasje te wagen…

Sint-Niklaasplein
1120 Brussel
02 424 16 00
Meer info

Gerelateerde Artikels