Winterpret voor iedereen!

Winterpret is zo veel meer dan alleen een kerstmarkt en laat het stadscentrum weer vijf weken volop bruisen. De 1,5 miljoen verwachte bezoekers kunnen ook dit jaar weer proeven van talloze animaties en straatevenementen. Langs of in de buurt van het traject liggen verschillende instellingen van de Stad Brussel die het schepenambt van Cultuur voor de gelegenheid graag in de kijker wil zetten. De Musea van de Stad Brussel, de CENTRALE, de Beurs en La Bellone pakken uit met enkele verrassende tentoonstellingen die tot de verbeelding spreken.

Sinds enkele jaren sluipt er steeds meer cultuur in het programma en in de communicatie rond Winterpret. Naast klank en licht, de ijsbaan, het reuzenrad, de kraampjes en de vele animaties in de openbare ruimte gaan her en der culturele activiteiten door in het hart van de instellingen van de Stad Brussel. Een kort overzicht:

Profiteer van je bezoek aan de Grote Markt om ook even bij het Museum van de Stad Brussel langs te gaan, waar je de verrassende expo Baudelaire >< Brussel kan ontdekken die helemaal in het teken staat van de beroemde Franse schrijver en zijn verblijf in Brussel. Een bitter, maar niettemin productief verblijf dat het museum met heel veel humor benadert. Enkele meters verder, in de Violetstraat, bevindt zich het Mode & Kant Museum. Zijn nieuwe expo, Reflection by Jean-Paul Lespagnard, belicht het werk van deze Brusselse modeontwerper. Zet daarna je wandeling verder richting de fontein van Manneken-Pis en dan kom je iets hoger in de Eikstraat uit bij de GardeRobe van Manneken-Pis, waar je een honderdtal van de mooiste kostuums van het ketje kan bewonderen. Goed om weten: op vertoon van je ijsbaanticket krijg je korting op de toegangsprijs voor deze drie musea (toegang 2 €).

In de Beurs kan je de prachtige tentoonstelling “Pompeii, The Immortal City gaan bezichtigen. Meer hierover in dit newsletter.

Een beetje verder, aan het Sint-Katelijneplein, nodigt de CENTRALE je uit om de door critici bejubelde expo Private Choices te ontdekken, die topstukken uit 11 Brusselse privécollecties in de schijnwerpers zet. Een selectie van 200 uitzonderlijke werken die zelden aan het publiek worden getoond bieden een uniek overzicht van hedendaagse creatie in Brussel.

Tot slot opent La Bellone – Huis van de Podiumkunsten aan de Vlaamsesteenweg sinds enkele jaren zijn deuren voor het publiek ter gelegenheid van de feestelijkheden in het kader van Winterpret. Met het project “Face B Side” geeft La Bellone een artiest carte blanche om een installatie te bedenken op het binnenplein, een Brusselse erfgoedparel die te weinig gekend is. De gratis tentoonstelling is te bezichtigen van 16 december tot 13 januari. In 2015 en 2016 verwelkomde “Face B Side” achtereenvolgens Marie Szersnovicz en Nazanin Fakoor als artiesten. Dit jaar is het de beurt aan de Franse decorontwerper Simon Siegmann.

En dit jaar zijn cultuur en Winterpret nog meer aanwezig in de wijken met het tijdelijke winterdorp Winter Pop, een initiatief van het nieuwe schepenambt voor Toerisme en Grote Evenementen. Na Squares en Haren strijkt Winter Pop volgend weekend neer in Neder-Over-Heembeek en het weekend daarop in Laken. Je kan er volop genieten van een warm drankje in een even warme sfeer, met tal van gratis activiteiten voor het hele gezin: vertelsels, circus, dans, grime, houten spelen, draaimolen, fanfare, orkest, knutselen en veel meer.

Meer info

Gerelateerde Artikels