Cultuur in beweging op de boulevards in het stadscentrum

Vanaf 1 juli neemt Cultuur de boulevards in die nu drie dagen vroeger al een volledige voetgangerszone worden. Om de boulevards de hele zomer op te vrolijken heeft de dienst Cultuur een helemaal gratis, eclectisch cultureel programma opgesteld en lanceert het een fotowedstrijd om die uitzonderlijke verandering van de stad te vereeuwigen.

Deze zomer kan u de stad in een ander daglicht ontdekken. Dankzij verschillende – onder andere culturele – activiteiten kunnen de voetgangers de boulevards weer overnemen. De animatie is toegankelijk voor iedereen. Er wordt gebruik gemaakt van lichte opstellingen die voor weinig geluidshinder zorgen om het welzijn in de stad te garanderen. Het is niet de bedoeling om de boulevards in theaterzalen te veranderen maar om hen een culturele meerwaarde te geven. Verschillende artiesten en partners vormen een brede waaier aan culturele evenementen. De verandering in een voetgangerszone is een ideale kans om artistieke werkgelegenheid te stimuleren en om kunstenaars een uitzonderlijke zichtbaarheid te bieden.

Het programma dat uitgewerkt werd door de dienst Cultuur, de Musea en de Archieven van de Stad Brussel kreeg de naam Voetganger wordt koning! Cultuur in beweging op de boulevards in het stadscentrum. Het is een multidisciplinair programma, open voor iedereen, participatief, in alle landstalen en vooral verrassend. Het programma loopt van 1 juli tot 27 september, op de Beurs en de Anspachlaan. Er wordt rond vijf grote thema’s gewerkt.

Breakdance. Iedere woensdag, om 14.00 u kunnen liefhebbers van breakdance terecht aan de trappen van de Beurs voor een demonstratie of initiatie. Het orgelpunt van het hip-hopluik wordt op 13/09 georganiseerd door de compagnie No Way Back: Abstrakt, een gemengde dancebattle (met prijzengeld volgens rang), waaraan iedereen kan deelnemen.

Kamer muziek. Iedere vrijdag van september, om 12.30 u kan u op de trappen van de Beurs de Concertini beluisteren, live kamermuziekconcerten gespeeld door de muzikanten van de Munt. Die Concertini vinden normaal plaats in de Munt en werden tijdens het vorige seizoen al op het Muntplein uitgezonden, in samenwerking met de dienst Cultuur. De muzikanten moeten nu echter plaats ruimen voor de werkzaamheden in de opera en spelen dus iedere vrijdagmiddag van september op de boulevards.

Levende kunsten. Iedere zaterdag vanaf 15.00 u staat de Beurs open voor levende kunsten: circus, muziek, bals, acrobatie en performances. Er zijn optredens van de danscompagnie Wooshing Machine, van de muzikanten van Confrontations harmonieuses, het circusduo Equilibres sur corde, de acrobatische groep Deux sans Trois, de muzikanten van l’Etoile Musette, het burlesqueduo Les Volcanics, de lindy hopdansers Easy Swing, dansers József Trefeli & Gábor Varga, het clownsduo Petit Frère, de zangers van Nkoral, de compagnie Carré Curieux…

Street Art. Iedere zaterdag van 12.00 tot 18.00 u wordt er een vrije expressiemuur opgesteld, in samenwerking met het collectief Propaganza. Er wordt nog een ander project ontwikkeld waarbij een artiest zal worden gevraagd om, in samenwerking met het jeugdcentrum Françoise Dolto, de mobiele hekken te voor de omliggende straten te decoreren.

Bijzondere rondleidingen. Op zondag, om 10.30 u of 11.00 u (NL of FR) kan u de geschiedenis van de boulevards ontdekken dankzij een rondleiding, speciaal voor de gelegenheid uitgewerkt door het Museum van de Stad Brussel.

U kan het gedetailleerde programma vinden in de flyer (link naar pdf). Die wordt in alle brievenbussen van de inwoners van de Vijfhoek gepost en op grote schaal verspreid. Het programma is ook te vinden op de website van de Stad via het algemeen webadres : voetganger wordt koning !

Naast het vastgelegde programma heeft de Stad de gelegenheid te baat genomen om in de verkregen ruimte ook straatartiesten een platform te bieden, zonder daarbij de rust van de bewoners te storen. Straatartiesten kunnen er optreden, volgens de reglementen die gelden in het hele stadsgebied, op gezette uren en in goed zelfbeheer. De zone zal op de grond aangeduid worden met een ontwerp van de kunstenaar Monk, die speciaal voor de gelegenheid werd aangenomen.

Deze nieuwe voetgangerszone is de meest ingrijpende wijziging in de morfologie van de stad sinds de overwelving van de Zenne of de Noord-Zuidverbinding. Die metamorfose moet vereeuwigd worden. Om dat te doen heeft de dienst Cultuur een fotowedstrijd voor professionele of amateurfotografen uitgeschreven. De wedstrijd loopt tot 30 september (meer informatie vindt u in deze nieuwsbrief). Om de transformatie te documenteren werden, in samenwerking met de dienst Archief van de Stad Brussel, ook twee professionele fotografen aangenomen: Georges De Kinder en Vincent Peal.

Bovendien kunnen kunstenaars en culturele actoren de nieuwe openbare ruimte gebruiken. Aanvragen volgen het normale parcours voor het gebruik van openbare ruimtes bij de stadsdiensten. Zo ontvangen we in augustus opnieuw het Brussels Game Festival dat al sinds twee jaar in de buurt doorgaat. De organisatoren geven speldemonstraties van allerlei genres in de week voor het festival echt van start gaat, dit jaar is dat in het weekend van 15 en 16 augustus.

Van 1/07 tot 30/09
Van aan de Beurs tot aan het de Brouckèreplein
Gratis
voetgangerkoning.brussel.be

visuel_pap_nl (2)

Gerelateerde Artikels