Cultuur houdt stand

Na de vreselijke aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november werd Brussel als nooit tevoren lam gelegd. Door de afkondiging van het hoogste dreigingsniveau gingen op tal van openbare plaatsen in het Brussels Gewest de deuren dicht. De culturele instellingen in de Stad Brussel bleven niet gespaard van de drastische maatregelen die werden opgelegd.

Sommige culturele locaties, grotendeels geconcentreerd in de Vijfhoek, zagen zich genoodzaakt om een aantal dagen na elkaar dicht te blijven. Op maandag 23 november was niets nog open. In die uitzonderlijke omstandigheden bracht Schepen van Cultuur Karine Lalieux de directies van de culturele instellingen en centra onder haar bevoegdheid samen voor overleg. Iedereen gaf te kennen zo snel mogelijk weer aan de slag te willen. En dus werd besloten om de activiteiten zo snel mogelijk te hernemen. Op elke locatie werden bijkomende preventieve maatregelen genomen om de veiligheid van bezoekers optimaal te kunnen waarborgen.

Op dinsdag 24 november gingen de Brusselse stadsmusea al opnieuw open, de dag daarna gevolgd door de andere betrokken instellingen (culturele centra, theaters,…). Mevrouw Claude-France Arnould, de Franse Ambassadrice in BelgiĆ«, liet zich door die moeilijke, maar redelijke stellingname raken en hield eraan de Stad Brussel een hart onder de riem te steken. In de namiddag van vrijdag 27 november ontmoetten de Schepen van Cultuur en de Ambassadrice van Frankrijk elkaar in het Broodhuis. Ze bestendigden daarmee de wil om samen cultuur op een krachtdadige, eensgezinde en overtuigde manier te blijven verdedigen als een fundamentele waarde in onze samenleving. De Stad Brussel toonde zich solidair met de Franse buren, die zwaar onder de barbaarse daden te lijden hadden en was Frankrijk erg dankbaar om de blijken van solidariteit naar aanleiding van de omstandigheden waarin de stad zich zelf bevond. Toegang tot cultuur en tot locaties waar die leeft, is te allen tijde van kapitaal belang. De Schepen van Cultuur vond het zowel voor het publiek als voor de artiesten noodzakelijk om de culturele activiteiten zo snel mogelijk weer te hernemen.

Surf gerust even naar de websites van de verschillende culturele locaties om op de hoogte te blijven van de nieuwe veiligheidsmaatregelen (jassen, grote tassen,… vermijden).

 

 

Gerelateerde Artikels