Vóór het einde van de zomer

In onze vorige nieuwsbrief beloofden we u twee maanden boordevol activiteiten in cultuurtempels of in de openbare ruimte. De artiesten, onze partners en de Dienst Cultuur hebben zich uit de naad gewerkt om uw zomer op te vrolijken. De vaste waarden in onze zomerprogrammatie hebben, net als de nieuwkomers, heel wat volk op de been gebracht om dynamische impulsen te geven aan de stad. Ze betekenden een meerwaarde voor uw momenten van ontspanning, en gaan daar nog wel even mee door. Een overzicht van wat er nog op stapel staat én een terugblik op de hoogtepunten van de zomer.

Uitkijken naar…

Naar aanleiding van de opening van de verkeersvrije lanen, werd in Brussel een nieuw cultureel luik ontvouwd onder de titel ‘Cultuur in opmars aan de centrale lanen’. We hadden het er al over in de vorige nieuwsbrief. Dankzij de talenten van de talloze aangezochte artiesten en het organisatietalent van de Dienst Cultuur, viel er op woensdag, zaterdag en zondag in de maanden juli en augustus altijd wel iets te beleven op de centrale lanen. En er komt nog méér aan! De programmatie loopt nog door tot 27 september. Ontdek hier de verschillende ‘Op de planken!’, ‘Breakdance’ en ‘Street Art’ events én geleide wandelingen in de maand september. Op 13 september wordt u alvast verwacht voor de open ‘dansbattle’ Abstrakt vóór de trappen van de Beurs. Nieuw in september: elke vrijdag om 12.30 uur heeft u aan de Beurs afspraak met de muzikanten van de Koninklijke Muntschouwburg. Zij vertolken live belangrijke of originele werken uit de kamermuziek. Die Concertini gaan traditioneel door in de Munt. In samenwerking met de Schepen van Cultuur, waren ze tijdens het vorige seizoen al via luidsprekers te horen op het Muntplein. Omwille van de werken aan de Opera, trekken de muzikanten elke vrijdagmiddag van september naar de lanen.

Meer info

Vergeet ook niet de fotowedstrijd rond het thema ‘Voetganger wordt koning!’. Die loopt tot 30 september. Stuur ons uw mooiste foto van de boulevards door en lees meer info op: http://fotoconcoursphoto.be/. 

Terugkijken op…

De zomer begon stralend met Brussel Bad. Op initiatief van de Schepen van Cultuur werd het culturele luik geleidelijk aan gediversifieerd: films in open lucht, concerten, opera’s en Street Art maken vandaag de dienst uit. Dit jaar verwelkomde het in 2013 gelanceerde muziekfestival Let it Beach ongeveer 30 al dan niet bekende Belgische groepen uit verschillende genres. Het nieuwe luik ‘Jong Publiek’ viel bij gezinnen bijzonder in de smaak. Het filmfestival ‘L’Heure d’été’, datzelfde jaar opgestart in samenwerking met GALERIES Cinéma, liet het publiek kennismaken met films rond het thema Montreal. Voor het tweede jaar op rij konden, in samenwerking met de Munt, 4 opera’s in een uniek kader worden geprojecteerd. Nieuw dit jaar: het festival Kosmopolite Art Tour zorgde voor extra activiteiten in Brussel Bad en streek, in samenwerking met de Schepen van Cultuur, neer aan de oevers van het kanaal. Talloze Belgische en Brusselse streetartiesten waren 1 week ‘live’ aan het werk. Goed voor meer dan 30 muzikale avonden, 5 dansnamiddagen, 14 filmvoorstellingen, 4 operaprojecties en 2.000 m² fresco’s. Alles was gratis toegankelijk, tot groot jolijt van de 400.000 bezoekers van het stadsstrand.

In het stadscentrum konden gezinnen 3 maanden lang (mei>augustus) een aantal middagen per week terecht in het Warandepark voor Guignolet dans le Parc, een poppentheaterfestival in samenwerking met het Théâtre Royal. Deze 13e editie ‘Les Coeurs de bois’ was een enorm succes en trok per voorstelling zowat 100 toeschouwers. Kleine en grote liefhebbers van marionetten konden ook naar het internationaal festival Insifon, dat op 8 en 9 augustus in Laken plaats vond. Daar kwamen een duizendtal kijklustigen op af.

In het Park van Brussel ging deze zomer ook de 9e editie van het Festival Théâtres Nomades door, van 13 tot 16 augustus. Ondanks de minder gunstige weersomstandigheden, trokken bijna 17.000 mensen voor een vijftigtal gratis voorstellingen naar de droomdorp van het gezelschap Les Nouveaux Disparus. Niet ver daar vandaan, vormde het Théâtre Royal du Parc het kader voor de 9e editie van het klassiek muziekfestival Classisimo, dat deel uitmaakte van het Brussels Summer Festival. Voortaan zal het festival met jong talent en gevestigde waarden ieder jaar doorgaan in het uitzonderlijk kader van dit theater, en dit op initiatief van de Schepen van Cultuur. Hedendaagse dans kon van 14 tot 29 augustus in allerlei vormen worden bewonderd tijdens het Internationaal Festival Les Brigittines. Een 10-tal originele voorstellingen trokken 4.000 kijkers, meteen een bewijs van de populariteit en vitaliteit van deze discipline.

We kunnen deze lijst aanvullen met de tentoonstellingen die de Stad organiseerde. Denk maar aan Invitation au voyage, die op 30 augustus sloot in de Centrale for Contemporary Art. Bruxelles par Monique Martin verwacht u nog tot 27 september in het Museum van de Stad Brussel. Crinolines & cie loopt nog tot april 2016 in het Museum voor het Kostuum en de Kant. Daarnaast verleende de Stad haar steun aan heel wat evenementen, zoals: het Brussels Game Festival, het Royal Park Music Festival, de Recyclart Holidays, Brosella,… In de kerken en kathedralen van de stad en in het Koninklijk Conservatorium van Brussel gingen bovendien tal van concerten door.

Met dit rijke culturele panorama bood de stad heel wat mogelijkheden voor intelligent vertier. Daarmee werd ook een publiek aangesproken dat niet gewend is culturele locaties te bezoeken. Vanuit die optiek vonden talloze toegankelijke en vaak gratis evenementen plaats, soms zelfs buiten het stadscentrum (zoals Insifon in Laken) Met dit uitgebreide activiteitenaanbod tijdens de zomervakantie toont de Stad dat ze zich het hele jaar door wil profileren als culturele hoofdstad, zowel in België als in het buitenland.

Gerelateerde Artikels