Courants d’Airs, in het teken van jonge artiesten!

De 10e editie van het Festival Courants d’Airs, dat wordt georganiseerd door het Conservatoire royal de Bruxelles, loopt dit jaar van 22 tot 26 april. De gratis voorstellingen worden gegeven in het conservatorium, maar ook op tal van prestigieuze Brusselse plekjes en op openbare plaatsen. Het programma werd bedacht en wordt gerealiseerd door de studenten en pas afgestudeerde studenten van de Franstalige Belgische artistieke scholen. Muziek, theater en circus spelen er de hoofdrol in.

Deze 10e editie brengt 65 projecten die concreet vorm krijgen in 140 voorstellingen met 250 jonge acteurs, dansers en circusartiesten, scenaristen of decorbouwers en 300 jonge muzikanten, zangers, dirigenten of componisten. Allemaal zijn ze, dit jaar nog, afkomstig van alle artistieke hogescholen van de Federatie Wallonië-Brussel: de koninklijke conservatoria van Brussel, Bergen en Luik, IAD, ESAC, INSAS en ENSAV-La Cambre. Courant d’Airs is een initiatief van het Conservatoire royal de Bruxelles, in samenwerking met het Centre des Arts Scéniques, en stimuleert de contacten tussen artiesten uit alle hoeken van de wereld die naar België zijn gekomen om er te studeren. Het festival stelt de vele jonge talenten in staat om gedurende 5 dagen helemaal zelfstandig projecten uit te werken en die voor te stellen aan het publiek en aan de professionals. Op die manier kunnen ze al eens proeven van het beroep en zetten ze hun eerste stappen op weg naar een professionele carrière.

 Het Festival grijpt uiteraard plaats in het Conservatoire maar ook in de Gotische Zaal van het Stadhuis en op de Grote Markt, in het Brussels Parlement, in de Sint-Gorikshallen, in de Music Village-club en aan de Université Libre de Bruxelles.

Dit jaar zet het festival meer dan ooit zijn zoektocht voort naar muzikale, theatrale en circuscuriositeiten en -innovaties. De thema’s die werden gekozen (klassiek, hedendaags of voor een jong publiek), met oosterse, traditionele of lyrische accenten, bewijzen de originaliteit van het festival. Wat het theater betreft, wordt bijzondere aandacht besteed aan de collectieve creaties. Robinson Crusoë krijgt voor de gelegenheid een vrouwelijke versie. Ingmar Bergman, Boris Vian, Shakespeare of Kundera zijn evengoed inspiratiebronnen. De muziekprogrammatie doorkruist verschillende tijdperken (oude muziek, sacrale muziek, klassieke of hedendaagse muziek) en continenten (oosterse muziek, Japanse muziek, Amerikaanse of Indiaans-Amerikaanse muziek). En uiteraard vergeten we de opera en de jazz niet. En er zijn ook enkele fraaie hommages aan Scriabine, Keith Jarrett, Art Blakey en aan de Jazz Messengers. Een aantal projecten zijn multidisciplinair en zijn een combinatie van beeld, woord, dans en muziek. Ook het jonge publiek wordt niet vergeten dankzij een aantal projecten die hun inspiratie halen bij klassiekers zoals “Peter en de Wolf” en “Klein Duimpje” en de beide circusprojecten.

Het hele programma op www.conservatoire.be

Van 22 tot 26 april
Gratis
Eikstraat 17
1000 Brussel en op andere plaatsen.
Meer info