Cine Stories

8_CINE-STORIES_afficheHet Huis van Folklore en Tradities verwelkomt van 5 september tot 5 oktober de nieuwe tentoonstelling Cine Stories – De Brusselse cinema in de spotlights. Deze tentoonstelling, georganiseerd door het Archief van de Stad Brussel in samenwerking met de Cinematek en de VZW Sept Art-là, vertelt het succesverhaal van de film in het Brussel van de jaren 20.

In die periode waren de Nieuwstraat en omgeving het mekka van de film. De Beurs werd omringd door talloze lichtjes en de lanen van het centrum hingen vol filmposters. De musichalls en danstenten moesten plaats ruimen voor filmzalen. Nieuwsgierigen zakten naar de zalen af om er de eerste, toen nog stomme films te bekijken.

Aan de hand van oude filmposters (van 1917 tot de jaren 30), foto’s, plannen van zalen, toegangstickets, unieke documenten over verboden of gecensureerde films, afkomstig uit de rijke collecties van het Archief, gunnen we u een blik op de wereld van de Brusselse filmzalen en -clubs: de Métropole, de Commodor, de Crosly, de Select-Pathé, de Agora, de Majestic … Objecten van op de filmset (een regisseursstoel, oude filmspoelen en een projector), speciaalbladen over films en de sterren van het witte doek en programmaboekjes werden uitgeleend door Brusselse verzamelaars naar aanleiding van de projectoproep die in 2013 door de dienst Cultuur werd gelanceerd.

En dankzij de medewerking van de Cinematek zal een selectie stomme films geprojecteerd worden tijdens de tentoonstelling. De cinema in Brussel wordt bovendien het thema van de nieuwe editie van Nuit Blanche, het evenement dat zal plaatsvinden op zaterdag 4 oktober.

Van 5/09 tot 5/10/2014
Vernissage 4/09 op 17u30

Woensdag tot zondag
Gesloten op feestdagen
Eikstraat 19
1000 Brussel
Vrije toegang

 

 

 

Gerelateerde Artikels