Nieuwe tentoonstelling in de CENTRALE for contemporary art

Ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de Prix Marcel Duchamp, stelt de CENTRALE for contemporary art, in samenwerking met de ADIAF, ‘Invitation au voyage’ voor. Deze nieuwe tentoonstelling verzamelt voor de allereerste keer de 14 laureaten van de Prix Duchamp en zet meer dan 50 kunstwerken in de kijker. U kunt ze komen ontdekken vanaf 24 april.

Onder de titel van Invitation au voyage (“uitnodiging tot de reis”), een verwijzing naar het beroemde gedicht van Baudelaire, werd deze uitzonderlijke tentoonstelling opgevat als een reis. Een reis, gezien door 14 paar ogen, doorheen de tijd en ook doorheen het collectieve geheugen, langs historisch betekenisvolle plaatsen en naar het diepste binnenste van de mens. “Ons tijdvak zet kunstenaars ertoe aan om naar de wereld te kijken en die te verkennen: ze zijn constant in beweging en schetsen op die manier het hedendaagse kunstlandschap. Sommige artiesten grijpen terug naar de geschiedenis van de kunst, terwijl anderen inhaken op politieke en sociale veranderingen. Niemand blijft onverschillig voor wat er rondom ons gebeurt, met informatie die razendsnel via het internet en andere kanalen wordt verspreid, grenzen die vervagen en beelden die ons dagelijks overspoelen”, aldus Alfred Pacquement. Als voorzitter van de Prix Marcel Duchamp van 2000 tot 2013 en gewezen directeur van het Centre Pompidou, werd hij als curator aangesteld voor deze tentoonstelling die een coproductie is van de CENTRALE en de ADIAF (Association pour la diffusion internationale de l’art français).

De ADIAF is een vereniging die ijvert voor de internationale verspreiding van Franse kunst. Ze werd in 1994 opgericht en telt vandaag 350 verzamelaars. In 2000 organiseert de vereniging voor de allereerste keer de Prix Marcel Duchamp met de bedoeling nieuwe kunstvormen aan te moedigen en de grootste vernieuwers onder de kunstenaars meer uitstraling te geven. Dit initiatief ligt perfect in de lijn van de doelstelling van de CENTRALE, namelijk steun verlenen aan opkomend creatief talent. Sinds zijn oprichting heeft de Prix Marcel Duchamp al 14 Franse of in Frankrijk verblijvende kunstenaars beloond. De laureaten hebben allemaal een opmerkelijke carrière weten te ontwikkelen, ver buiten de eigen landsgrenzen. Het Centre Pompidou en de Foire internationale d’art contemporain de Paris (FIAC) zijn partners van de Prix Marcel Duchamp. De prijs is dan ook uitgegroeid tot een van de bekendste in de wereld van de hedendaagse kunst.

Ter gelegenheid van de 15e verjaardag van de prijs, worden de werken van de 14 laureaten tentoongesteld in de CENTRALE, wat een zeer ruime inkijk biedt in het Franse kunstgebeuren in de 21e eeuw. Heel wat werken werden ter beschikking gesteld door Franse of Belgische privéverzamelaars en in het bijzonder door de leden van ADIAF. We zijn heel blij dat de CENTRALE werd uitgekozen voor deze uitzonderlijke verzameling kunstenaars.

Thomas HIRSCHHORN (laureaat 2000), Dominique GONZALEZ-FOERSTER (laureaat 2002), Mathieu MERCIER (laureaat 2003), Carole BENZAKEN (laureaat 2004), Claude CLOSKY (laureaat 2005), Philippe MAYAUX (laureaat 2006), Tatiana TROUVÉ (laureaat 2007), Laurent GRASSO (laureaat 2008), Saâdane AFIF (laureaat 2009), Cyprien GAILLARD (laureaat 2010), Mircea CANTOR (laureaat 2011), Daniel DEWAR en Grégory GICQUEL (laureaten 2012), Latifa ECHAKHCH (laureaat 2013), Julien PREVIEUX (laureaat 2014).

Rond de tentoonstelling

23 april 2015 om 19u: Officiële opening van de tentoonstelling “Invitation au voyage” en opening van de tentoonstelling van Faber LORNE, Prix Médiatine, laureaat van de prijs van de Stad Brussel 2014, in de CENTRALE/box. Dit kwam reeds aan bod in de nieuwsbrief van vorige maand.

22 juni 2015: een diepgaande inkijk in de praktijken van de Belgische en Franse verzamelaars, studiedag georganiseerd door de culturele dienst van de Franse ambassade, de CENTRALE, ADIAF en de vzw Jeune Peinture Belge/Jonge Belgische Schilderkunst. Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel

24 juni 2015, om 18u30: Ontmoeting met curator Alfred Pacquement en enkele kunstenaars.

24 juni 2015, om 19u30: Opening van de tentoonstelling van Max PINCKERS, 2de laureaat van Artcontest 2014, in de CENTRALE/box.

Elke eerste zondag van de maand, om 11.30 uur: gratis rondleiding (inbegrepen in het ticket) en kinderworkshops (€ 5) – enkel met reservatie: anouchka.rauzer@brucity.be.

Van 24 april tot 30 augustus 2015
Van woensdag tot zondag, van 10u30 tot 18u
Gesloten op feestdagen en 21 juli
Sint-Katelijneplein 44
1000 Brussel
Meer info

 

centrale affiche

 

Gerelateerde Artikels