De CENTRALE spitst de oren

‘Waar zijn de geluiden? Where are the Sounds?‘ Die intrigerende vraag stelt de CENTRALE tijdens een nieuwe tentoonstelling. Tijdens een verkenningstocht naar een ander facet van hedendaagse kunst opent de CENTRALE haar deuren voor 16 kunstenaars die, in samenwerking met Overtoon, aan de slag gaan met geluiden in allerlei vormen. Kom ze ontdekken vanaf 20 april.

Stevig verankerd in het Brusselse landschap, werkt de CENTRALE regelmatig samen met lokale culturele partners. Voor deze tentoonstelling gaf het Centrum voor Hedendaagse Kunst van de Stad Brussel carte blanche aan Overtoon, het Brussels platform voor de productie en de verspreiding van geluidskunst.

Om dat ambitieus project vorm te geven, deed Overtoon een beroep op een specialist ter zake: de Canadese intendante Nicole Gingras, die zich voor de link tussen geluid en beeld interesseert. Zij selecteerde artiesten die in België en Canada blijven (sommigen gesteund door Overtoon). Ze vertelt over de tentoonstelling: ‘Waar zijn de geluiden? Waar gaan geluiden naartoe? Die tweevoudige en schijnbaar simpele vraag verwijst naar enkele essentiële aspecten van ons gehoor […]. Verschillende artiesten hebben zich erover gebogen. Sommigen laten zich omringen door geluiden en peilen naar de intensiteit van een geluidsmassa. Anderen geven de voorkeur aan lawaai. Nog anderen gaan op zoek naar sporen of hunkeren naar stilte, het bijna onhoorbare en het ongrijpbare. En dan zijn er diegenen die een auditief verschijnsel vertalen in een object, een sculptuur, een tijdloze ervaring. Waar zijn de geluiden? Where Are the Sounds? maakt duidelijk dat we geluiden niet alleen kunnen horen, maar ook zien en aanraken. We kunnen zelfs helemaal van geluiden vervuld raken.’

Zestien kunstenaars nodigen bezoekers uit om hun wonderlijke installaties en creaties te ervaren. Ze werden tussen 1982 en 2017 gemaakt, sommige speciaal voor deze tentoonstelling. Verleenden hun medewerking: Christoph De Boeck, Raymond Gervais, Aernoudt Jacobs, Anne-Françoise Jacques, Rolf Julius, Yann Laguay, Gaëtan Rusquet, Bernhard Leitner, Lawrence Malstaf, Dominique Petitgand, Martin Tétreault, dieb13, Davide Tidoni en Katerina Undo. Hun werken kregen elk een specifiek plekje, zodat bezoekers ze op hun eigen ritme kunnen ervaren.

Ook buiten de CENTRALE weerklinken geluiden! Het prestigieuze Muziekinstrumentenmuseum (MIM) maakt op het caféterras plaats voor een installatie van Aernoudt Jacobs. Zijn Heliofoon is een installatie die zonlicht omzet in geluid.

De deelnemers aan drie ‘Night Walks’ (avondwandelingen) gaan in het gezelschap van kunstenaar Davide Tidoni op zoek naar het geluid van Brussel. Op 30 mei en 27 en 29 juni om 20.30 uur. Onderweg verzorgt hij een aantal auditieve performances en luisteroefeningen. Het parcours is iedere avond anders, wat telkens voor een unieke beleving zorgt.

In diezelfde periode is aanstormend talent Floris Vanhoof te gast in de CENTRALE.box. En het CENTRALE.lab ontvangt de jonge Brusselse kunstenares Zoé Schreiber.

Eveneens op de agenda:

  • Vernissage en performances: 19/04 om 18 uur
  • Intergenerationele workshop rond geluiden op woensdag (vanaf 8 jaar), onder leiding van Laure Gatelier: 3/05, 17/05, 7/06 en 21/06 tussen 14 en 16 uur.
  • Workshops op zondag @ CENTRALE: 7/05, 4/06, 2/07, 6/08 en 3/09 om 11.30 uur
  • CENTRALE Cinema, in samenwerking met het Centre du Film sur l’Art. Film rond de pionier van de experimentele muziek: Phill Niblock. Op 10/05 om 12.30 uur.
  • Rondetafelgesprek met vooraanstaande spelers uit de visuele en auditieve kunst. Op 28/06, van 13.30 tot 18 uur.
  • Vernissage van de tentoonstelling van Franziska Windisch in de CENTRALE.box: ‘On Random Walks’ én van de tentoonstelling van Mostafa Saïfi Rahmouni in het CENTRALE.lab. Op 28/06 om 18.30 uur.

Van 20/04 > 10/09
Van woe > zo, tussen 10.30 en 18.30 uur
€ 8 of met karting
Sint-Katelijneplein 44
Meer info

Gerelateerde Artikels