De CENTRALE in het verzet

Net zoals alle culturele instellingen van de stad Brussel sluit de CENTRALE zich aan bij het culturele programma “2018. Jaar van de Contestatie”. Een initiatief van de schepen van Cultuur naar aanleiding van de 50ste verjaardag van mei ’68.  In het kader van dit themajaar presenteert de CENTRALE een tentoonstelling met als titel “RESISTANCE” en een “OPEN ACADEMY” en buigt ze zich over de manier waarop de kunst deelnam aan de sociale en politieke uitdagingen van de voorbije halve eeuw.

Als een periode van verandering was mei ’68 een scharnierjaar voor de kunst en de samenleving. Tijdens de 50 jaren die er op volgden kozen kunstenaars ervoor om zich te verzetten tegen de dictaten van de wereld en er de zwakke punten van aan te kaarten, waardoor ze belangrijke actoren werden van het revolutionaire gedachtegoed.

Met haar nieuwe tijdelijke tentoonstelling verkent de CENTRALE de manier waarop contestatie en verzet zich inschreven en nog steeds inschrijven in de kunsten. Werken van toen en van vandaag, van geëngageerde binnen- en buitenlandse kunstenaars, gaan in deze tentoonstelling een dialoog aan. Onder hen L’Atelier populaire (mei 68), Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Luc Deleu & T.O.P. Office, Roland Denaeyer, Valie Export, Christian Falsnaes, Ant Farm, Robert Filliou, Jochen Gerz, Helga Goetze, Douglas Gordon, Guerrilla Girls, Hans Haacke, Asger Jorn, Marie-Fleur Lefebvre, Emilio López-Menchero, Cécile Massart, Gustav Metzger, Navid Nuur, Dan Perjovschi, Dieter Roth, Hito Steyerl, Nathalie Talec, David Tartakover, The Yes Men, Wolfgang Tillmans, Cléo Totti, Fréderic Vaësen, Emmanuel Van der Auwera, Lawrence Weiner, enz.

Parallel met de tentoonstelling vormt de CENTRALE zich om tot een OPEN ACADEMY en ontvangt ze docenten en studenten van diverse Brusselse kunsthogescholen: ArBa-EsA / ISAC / CARE, La Cambre, LUCA School of Arts en RITCS. Zij bestuderen de oorzaken van de studenten- en arbeidersrevolte van mei ’68 en brengen die in verband met huidige en toekomstige vormen van contestatie. De OPEN ACADEMY zal in de vorm van een open laboratorium de sporen verzamelen van dit onderzoekswerk en de artistieke proposities tonen van de studenten. Ze presenteert verder ook een cyclus met lezingen, performances en projecties.

Van 27/09 > 27/01
Van woensdag tot zondag, van 10.30 uur tot 18 uur
€ 8 en kortingstarieven
Op de eerste zondag van de maand om 11.30 uur wordt bij de aankoop van een toegangsticket een gratis rondleiding aangeboden.
Sint-Katelijneplein 44 – 1000 Brussel
Meer info

Gerelateerde Artikels