Hedendaagse kunst in het hartje van de stad

In oktober heeft de CENTRALE for contemporary art enkele omvangrijke projecten in petto: de opening van een nieuwe tentoonstellingsruimte gewijd aan opkomend creatief talent, de lancering van een groepsproject met kunstenares Françoise Schein en de voorstelling van een nieuwe tentoonstelling in samenwerking met ARGOS in het kader van Europalia.turkey.

Opening van de CENTRALE.lab

Op 14 oktober huldigt de CENTRALE for contemporary art de CENTRALE.lab in, een nieuwe tentoonstellingsruimte gewijd aan jonge Belgische en buitenlandse beeldende kunstenaars die in Brussel verblijven. Kom ze ontdekken! De CENTRALE.lab die is gevestigd op het Sint-Katelijneplein 16, zal dienst doen als laboratorium voor opkomend creatief talent en zal nauw samenwerken met de CENTRALE, die zich op een boogscheut van deze nieuwe ruimte bevindt. Het toont aan dat de stad Brussel jonge beeldende kunstenaars wil ondersteunen in hun creatieve benadering en hen wil helpen om erkenning te krijgen door hen de kans te geven een eerste solotentoonstelling op te bouwen. De CENTRALE beschikt voortaan over drie ruimten: de eigenlijke CENTRALE, de CENTRALE.box waarvoor de programmatie in dialoog treedt met de CENTRALE en de CENTRALE.lab, waar solotentoonstellingen worden gegeven naar aanleiding van een projectoproep. In onze nieuwsbrief van maart kondigen wij reeds aan dat de vroegere B-Gallery die 10 jaar in de Bortiergalerij was gevestigd, is omgedoopt tot CENTRALE.lab. Dankzij deze wijziging krijgen de kunstenaars een betere zichtbaarheid en vergroot de nabijheid met het centrum voor hedendaagse kunst. Het gaat evenwel niet om een gewone verhuizing. Ook de filosofie, de identiteit en de missies van de ruimte werden volledig heruitgedacht. De kunstenaars die er hun werken zullen tentoonstellen, werden allemaal uitgekozen door een jury in aansluiting op een projectoproep die in maart werd gelanceerd. De broers Weifu en Ruifu Guo, Chinese kunstenaars die in Brussel verblijven, zullen de eerste kunstenaars zijn die tijdens het seizoen 2015-2016 hun werk mogen tonen in de CENTRALE.lab. Zij studeerden aan de Académie royale des Beaux-Arts en sleepten onder meer de “artiestenprijs” in de wacht tijdens de laatste editie van Carte de Visite |ARTopenKUNST. Ontdek van 15 oktober tot 3 januari 2016 hun tentoonstelling “SEEK”. Goed nieuws voor de nieuwsgierigen: de CENTRALE.lab zal uitzonderlijk de deuren open op 3 oktober ter gelegenheid van NUIT BLANCHE met de installatie “C19H2802 (Agnès)” van de Franse kunstenares Dorothé Smith. In samenwerking met Le Fresnoy en Galerie les Filles du Calvaire. Meer informatie.

“Le Grand BanKet” van Françoise Schein

In 2016 viert de CENTRALE haar tiende verjaardag. Voor deze gelegenheid werd een uniek participatief project tot stand gebracht in samenwerking met de Belgische kunstenares Françoise Schein. Om de banden aan te halen met de wijk waar ze is gevestigd, nodigt de CENTRALE de bewoners van het Sint-Katelijneplein uit om mee te werken aan de opbouw van een groepskunstwerk. Daartoe worden een aantal workshops georganiseerd zodat de deelnemers samen met de kunstenares in een aangenaam kader vorm kunnen geven aan dit kunstwerk dat bestaat uit een tafel van keramiek. Dit groepskunstwerk zal worden geïnstalleerd op een openbare plaats en in juni 2016 worden onthuld tijdens “Le Grand BanKet”, een groot feestelijk banket. De eerste informatiesessie voor de inwoners van de wijk vindt plaats op 26 oktober om 18 uur in de CENTRALE. Meer informatie en inschrijvingen hier.

Nieuwe tentoonstelling “MYSTIC TRANSPORT – Gülsun Karamustafa & Koen Theys” voor europalia.turkey

Vanaf 29 oktober kunt u in de CENTRALE ook terecht om er de gloednieuwe tentoonstelling “MYSTIC TRANSPORT” te ontdekken. De tentoonstelling die in het kader van europalia.turkey wordt georganiseerd door de CENTRALE en ARGOS, biedt een boeiende en verrassende dialoog tussen de Turkse artieste Gülsün Karamustafa (Ankara, 1946) en de Brusselse kunstenaar Koen Theys (Brussel, 1963).

Gülsun Karamustafa woont en werkt in Istanbul. Zij werkt vooral rond de thema’s culturele verankering, mobiliteit, verplaatsing, verhuizing en migratie. Zij houdt zich het liefst bezig met schilderijen, collages, installaties en videowerken. Koen Theys woont en werkt in Brussel. Theys wordt als een van de pioniers van de videokunst in België beschouwd en brengt onze maatschappij, in al haar tegenstellingen, op een kritische manier in beeld. Hij is gefascineerd door mythes, onderdrukking en gezag. Zijn werk is beklijvend en illustreert het verlies van realiteit in een overgemediatiseerde wereld. De kunstenaar pakt uit met nooit eerder vertoond werk: een nieuwe video en keramiek. De tentoonstelling stelt het werk van beide kunstenaars tegenover elkaar, waardoor de impact en de inhoud van hun kunstwerken worden versterkt. Werken die bij elkaar aansluiten door de universele thema’s die ze aankaarten: de plaats van het individu in een samenleving in constante verandering, identiteit en culturele conventies.

Door samen te werken met het festival Europalia en het werk van Brusselse kunstenaars in dialoog te laten treden met dat van buitenlandse kunstenaars, toont de CENTRALE dat ze haar opdracht in een internationale dimensie wil kaderen. Dit tentoonstellingsproject benadrukt eveneens de wil van de CENTRALE om samenwerkingsverbanden tot stand te brengen met andere lokale culturele partners, zoals ARGOS, centre for art and media, dat tot 22 december werken van beide kunstenaars zal tentoonstellen.

CENTRALE for contemporary art
Sint-Katelijneplein 44
1000 Brussel
Tentoonstelling van 29/10/2015 tot 28/02/2015
Open van woensdag tot zondag, van 10u30 tot 18u
Gesloten op feestdagen
Meer informatie

ARGOS Centre for art and media
Werfstraat 13
1000 Brussel
Tentoonstelling van 29/10/2015 tot 22/12/2015
Open van woensdag tot zondag, van 11u tot 18u, en iedere laatste woensdag van de maand tot 21u
Meer informatie

Meer informatie over Europalia

Gerelateerde Artikels