Ontmoeting met verzamelaars van hedendaagse kunst

In het kader van de expo “Invitation au voyage. 15 jaar Prix Marcel Duchamp”, organiseert de CENTRALE for contemporary art, in samenwerking met ADIAF, een ontmoetingsdag over de praktijken van verzamelaars van hedendaagse kunst in België en Frankrijk. Het evenement vindt plaats op 22 juni in het Stadhuis.

Deze studiedag zal onder de titel “Passies onthuld” aan de hand van rondetafelgesprekken het engagement van de verzamelaars van hedendaagse kunst in België en Frankrijk belichten. De gesprekken worden gemodereerd door journalisten Jean-Marie Wynants (ochtend) en Henri-François Debailleux (namiddag). De eerste rondetafel zal inzoomen op het ontstaan van de Marcel Duchamp kunstprijs van ADIAF en de Young Belgian Art Prize van de vzw La Jeune Peinture Belge in BOZAR, twee partners van het evenement. Deelnemers zijn Gilles Fuchs (voorzitter ADIAF), baron Gillion Crowet (voorzitter van La Jeune Peinture Belge), Alfred Pacquement (voormalig directeur van Centre Pompidou) en Paul Dujardin (Directeur BOZAR). In het tweede, ietwat academischer luik, gaan Nathalie Moureau en Christophe Veys dieper in op het thema van de verzamelaar als studieobject. Verschillende verzamelaars (Maison Particulière, Musée Dhondt-Dhaenens, Fondation Guerlain,…) zullen tijdens het rondetafelgesprek getuigen over hun “liefde voor het delen”. Jacques Toubon en Charles Picqué zullen het hebben over de invloed van het beleid op het privé-initiatief. Het laatste gesprek van de verzamelaars heeft als thema “risico’s nemen”. De dag wordt afgerond met een bezoek aan de expo “Uitnodiging tot de reis” in de CENTRALE in aanwezigheid van curator Alfred Pacquement, en een preview van de Young Belgian Art Prize in Bozar in aanwezigheid van de kunstenaars.

België telt heel wat kunstverzamelaars. In Frankrijk, waar het openbaar aanbod lang de kunstscene heeft gedomineerd, komen meer en meer initiatieven van particuliere verzamelaars tot stand. Een voorbeeld hiervan is de Marcel Duchamp kunstprijs die in 2000 werd opgericht door de ‘Association pour la Diffusion International des Arts français’ (ADIAF). ADIAF telt nu meer dan 350 verzamelaars en beloont elk jaar een opkomende Franse of in Frankrijk verblijvende kunstenaar (Newsletter april). Ze vergroot de uitstraling ver buiten de landsgrenzen. In de CENTRALE kan het publiek kennismaken met alle laureaten, en dit tot 30 augustus.

De Belgische tegenhanger, de Young Belgian Art Prize 2015, vindt plaats op 24 juni in BOZAR. Deze wedstrijd werd in 1950 in het leven geroepen door La Jeune Peinture Belge, een groep kunstliefhebbers en verzamelaars. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan jonge Belgische kunstenaars, ongeacht hun kunstvorm. Hij wordt als de grootste nationale onderscheiding beschouwd. Deze prijs biedt aanstormend talent een platform voor artistieke expressie en heeft niemand minder dan Pierre Alechsinksy, Ann Veronica Janssens, Marie-Jo Lafontaine, Hans Op de Beeck en Pieter Vermeersch onder zijn laureaten mogen verwelkomen. De deelnemers van dit jaar zijn onder andere Hamza Halloubi, die in 2014 een expo hield in de CENTRALE, en de jonge Brusselse kunstenaar Max Pinckers die van 25 juni tot 30 augustus met zijn project “Will They Sing Like Raindrops or Leave Me Thirsty  in de C-BOX exposeert.

Ontdek het volledige programma hieronder (volgeboekt!).

Een organisatie van de CENTRALE for Contemporary Art, de Schepen van Cultuur van de Stad Brussel, in samenwerking met de Association pour la Diffusion Internationale de l’Art Français (ADIAF), de vzw La Jeune Peinture, BOZAR en de dienst Cultuur van de Franse ambassade in België.

 
22 juni
Vanaf 9 uur
Reserveren verplicht – volgeboekt!
Gratis

Stadhuis (Militiezaal)
Grote Markt
1000 Brussel
Meer info vindt u op de website van de CENTRALE.

Gerelateerde Artikels