300 Brusselse artiesten voor het voetlicht in Vanderborght

Van 9 tot 11 februari loopt de 5de editie van de collectieve tentoonstelling Carte de Visite | ARTopenKUNST. Zowat 300 beeldende kunstenaars (amateurs en gevestigde waarden) uit de Stad Brussel stellen een weekend lang hun werk voor. Op de 6.000 m² van het voormalige Vanderborght-gebouw zijn meer dan 850 werken te zien. Een centraal gelegen locatie en een feestelijke afspraak die de Brusselse creativiteit extra uitstraling verleent!

Sinds 2014 maakte het Artiestenparcours, waartoe het uitgebreide grondgebied van de Stad Brussel zich moeilijk leende, plaats voor een gratis evenement dat veel belangstellenden lokt: Carte de Visite | ARTopenKUNST. Jaarlijks worden alle beeldende kunstenaars die op het gemeentelijk grondgebied wonen of werken via een projectoproep uitgenodigd om zich gratis in te schrijven, zonder selectieprocedure of tussenkomst van een jury. Zo brengt het evenement zowel amateurs als gevestigde waarden samen, en komen heel uiteenlopende genres en disciplines aan bod. Sinds de eerste editie is het aantal inschrijvingen van 210 opgelopen tot 304! Heel wat artiesten zijn er ieder jaar bij, maar het evenement mag jaarlijks ook tal van nieuwkomers verwelkomen.

Carte de Visite | ARTopenKUNST is méér dan een tentoonstelling. Het is een ontmoeting tussen kunst en publiek, tussen publiek en kunstenaars en tussen artiesten onderling. Iedere kunstenaar wordt uitgenodigd om tijdens dat weekend zo vaak mogelijk aanwezig te zijn en ontvangt visitekaartjes om uit te delen. De uitgelezen kans om zichzelf voor te stellen en het netwerk van contacten uit te breiden!

Niet alleen de inschrijving, ook de toegang is gratis. Ieder jaar bestormen duizenden bezoekers de 6 verdiepingen van het voormalig Vanderborght-gebouw. Via een muur van postbussen kunnen ze berichten achterlaten aan de kunstenaar(s) van hun keuze. De allerkleinsten kunnen zich uitleven tijdens een creatieve workshop voor kids. De toeschouwers kunnen stemmen op hun lievelingsartiest en die zo helpen om de ‘publieksprijs’ ter waarde van € 1.000 te winnen. Ook artiesten kiezen hun favoriet en reiken de ‘artiestenprijs’ ter waarde van € 1.000 uit. Aan het einde van het weekend (op zondag om 16 uur) worden de prijzen toegekend door de schepen van cultuur op wiens initiatief het project werd opgestart.

Iedereen is welkom op de vernissage, op vrijdag van 18 tot 21 uur. En verder op zaterdag van 11 tot 19 uur en op zondag tussen 11 en 18 uur.

Meer info

 

Gerelateerde Artikels