Carte de Visite | ARTopenKUNST: oproep aan beeldende kunstenaars uit Brussel

Bent u ouder dan 18 jaar en als amateur of professional actief in de Brusselse beeldende kunsten? Woont u in de Stad Brussel of heeft u daar een atelier? Zin om anderen met u werk te laten kennismaken? Mis de volgende editie van de groepstentoonstelling ‘CARTE DE VISITE | ARTopenKUNST’ niet! Die vindt tussen 8 en 10 februari plaats in de voormalige Vanderborght-gebouwen. Een weekend lang brengt het evenement jaarlijks zowat 300 artiesten en 5.000 bezoekers samen in het centrum van de stad. Inschrijven kan tot 19 november. Let op: het aantal plaatsen is beperkt!

Carte de Visite | ARTopenKUNST werd in 2013 door de schepen van Cultuur gelanceerd als een jaarlijkse uitnodiging aan het adres van professionele kunstenaars en amateurs (18+) uit de Stad Brussel. Zij krijgen de kans om hun werk in het hart van de stad tentoon te stellen. De Stad stelt de kunstenaars 6.000 m² expositieruimte ter beschikking in de voormalige Vanderborght-gebouwen: een prachtige locatie die de Stad voor culturele doeleinden beheert. Zowat 300 beeldende kunstenaars uit allerlei disciplines krijgen de kans om elk tot 3 werken te tonen. Ze ontvangen ook een stapeltje visitekaartjes die ze het hele weekend kunnen uitdelen. Om het programma te kunnen invullen, lanceert de Dienst Cultuur ieder jaar een oproep. Dit jaar worden kandidaturen ingewacht tot 19 november. Aan de kunstenaars worden amper voorwaarden opgelegd: ze moeten minstens 18 zijn en op het grondgebied van de stad Brussel wonen of er een atelier hebben. Gratis inschrijven kan online via: www.cartedevisite.brussels. Aarzel niet te lang: het aantal plaatsen is beperkt!

Al van bij de eerste editie kon de tentoonstelling op heel wat publieke belangstelling rekenen. Veel bezoekers wilden de kunstwerken komen ontdekken en de artiesten ontmoeten. Die kunstenaars worden trouwens uitgenodigd om een groot deel van het weekend aanwezig te zijn. Zo kunnen ze andere artiesten en vakmensen uit de kunstwereld ontmoeten om hun adresboekje te vullen. Een uitstalraam, een netwerk en een springplank voor sommigen, die via het vroegere artiestenparcours van de Stad Brussel niet aan de bak kwamen. Dat parcours besloeg een te grote oppervlakte tussen het noorden en het zuiden van Brussel. Kunstenaars uit verschillende wijken – en hun volgers – konden elkaar zo onmogelijk ontmoeten. Dankzij Carte de Visite | ARTopenKUNST genieten alle artiesten nu dezelfde visibiliteit.

De 6de editie wordt op 8 februari 2019 ingehuldigd, tussen 18 en 22 uur. Daarna is de tentoonstelling gratis toegankelijk. Op zaterdag van 11 tot 19 uur en op zondag van 11 tot 18 uur. Het aanwezige publiek kan het hele weekend stemmen op die artiest die het best in de smaak valt. En ook de kunstenaars zelf worden uitgenodigd om hun favoriet aan te duiden. De twee prijzen zijn elk 1.000 euro waard en worden op zondag om 16.30 uur door de schepen van Cultuur uitgereikt.

 

 

Gerelateerde Artikels