Applaus voor de kunstenaars!

Ter ondersteuning van creatief talent, kent het schepenambt van Cultuur ieder jaar een aantal prijzen en beurzen toe, en worden er in verschillende artistieke disciplines projectoproepen gelanceerd. Deze maand werden drie onderscheidingen uitgereikt aan beeldende kunstenaars. Dat gebeurde naar aanleiding van de Mediatine Prijs en Carte de Visite | ARTopenKUNST.

Een eerste werd uitgereikt in het kader van de Mediatine Prijs, een jaarlijkse wedstrijd voor jonge, Belgische beeldende kunstenaars van Wolubilis. De Stad Brussel biedt de winnaar een eigen tijdelijke tentoonstelling aan in de CENTRALE.box, inclusief professionele omkadering. Laureate dit jaar werd de jonge fotografe Sarah Lowie (1994, Charleroi). Toen ze afstudeerde aan Le 75, de gemeentelijke hogeschool voor kunst en beeld, stelde ze ‘SIXMILLE’ voor: een fotoreeks rond een groep jonge rappers uit Charleroi, de ‘Madil City Gang’. Die zal in 2018 in de CENTRALE te zien zijn.

In het kader van de collectieve tentoonstelling Carte de Visite | ARTopenKUNST weden nog twee andere prijzen ter waarde van € 1.000 elk toegekend. Dat evenement liep van 10 tot 12 februari en legde beslag op de 6 verdiepingen en de 6.000 m² van de vroegere Vanderborght-magazijnen. Aan de voorbije editie namen meer dan 200 beeldende kunstenaars uit het Brusselse deel, zowel professionals als amateurs.  Duizenden bezoekers lieten zich in hun wereld meevoeren.  Het hele weekend konden zowel de bezoekers als de deelnemende artiesten stemmen op hun favoriete werken. Zo werden de foto’s van Michel Clair bekroond met de Prijs van het Publiek. In 2015 kreeg hij die prijs ook al, en dit jaar nam hij voor de 4de keer deel aan de tentoonstelling. Door de deelnemende kunstenaars werden de schilderijen van Dan Bonet bekroond. Hij nam voor het 3de jaar op rij deel. Wat een mooie erkenning voor hun werk! De artiesten zijn terug te vinden op: www.cartedevisite.brussels

(c) E. Danhier

Gerelateerde Artikels