Carte de Visite | ARTopenKUNST 2015

cdvDe 2e editie van Carte de Visite| ARTopenKUNST vindt plaats op 13, 14 en 15 februari in het voormalige Vanderborghtgebouw. Dit gebeuren omvat een collectieve tentoonstelling van 210 kunstenaars die werken of wonen op het grondgebied van de Stad en die via hun werk met het grote publiek in contact willen komen. Carte de Visite| ARTopenKUNST staat open voor iedereen. Met het evenement wil de dienst Cultuur kunstenaars de gelegenheid bieden om contacten te leggen … en hun visitekaartje af te geven.

Sommige gemeenten hebben een artiestenparcours waarbij de inwoners tijdens een wandeling een bezoek kunnen brengen aan de woningen en/of ateliers van plaatselijke kunstenaars. Het publiek gaat dus naar de kunstenaars. Dat is bijvoorbeeld het geval in Sint-Gillis, dat in 2014 de handen in elkaar sloeg met Vorst. Hun artiestenparcours is een groot succes, onder meer omwille van het evenwichtige karakter van het grondgebied, de beperkte afstand tussen de verschillende buurten en het frequente verkeer van de bewoners tussen deze twee gemeenten.

Door het uitgestrekte grondgebied van de Stad Brussel en de vele verschillende buurten ligt een vlotte mobiliteit van kunstenaars en bewoners hier wat moeilijker. Vertrekkend van die vaststelling hebben de bevoegde Schepen en de Dienst Cultuur dit fenomeen omgedraaid en van het obstakel een troef gemaakt. Het grote grondgebied is synoniem met verscheidenheid en Carte de Visite | ARTopenKUNST gaat er juist om die verscheidenheid samen te brengen op één plaats in een grote tentoonstelling gewijd aan de beeldende kunsten in al hun facetten.

De kunstenaars zijn trouwens zelf vragende partij om het publiek te ontmoeten. Door Carte de Visite | ARTopenKUNST op een centraal gelegen plaats te organiseren – het voormalige Vanderborghtgebouw (Schildknaapstraat 50) – stelt de Stad zich op als bemiddelaar tussen de kunstenaars en de inwoners van Brussel.

Het concept van dit evenement bestaat erin de Brusselse beeldende kunstenaars (professionals en amateurs) een weekend lang in contact te brengen met het publiek, maar ook met andere kunstenaars, om contacten te leggen en van gedachten te wisselen over hun werk. Elke kunstenaar toont 3 werken, goed voor een totaal van 630 werken op een oppervlakte van 5.000 m² tentoonstellingsruimte, verdeeld over 5 verdiepingen. De Stad onderhoudt de contacten met de kunstenaars die de oproep hebben beantwoord, maar staat ook in voor de inrichting van de tentoonstelling, de communicatie en het maken van de visitekaartjes die de kunstenaars tijdens de tentoonstelling kunnen uitwisselen. Dit jaar krijgt Carte de Visite | ARTopenKUNST ook een nieuwe website waarop de 210 tentoonstellende kunstenaars worden voorgesteld: www.expocartedevisite.be.

Voor het publiek vormt dit gratis evenement een handige gelegenheid om kunstenaars en hun werk te leren kennen. Maar ook om zichzelf én anderen te leren kennen door middel van de kunst als bindende sociale factor in een Stad die zo rijk is aan culturen. In 2014 lokte het geslaagde initiatief zowat 5000 bezoekers.

Carte de Visite|ARTopenKUNST is een participatief gebeuren. Zoals vorig jaar wordt er ook nu een prijsuitreiking georganiseerd, op zondag 15 februari 2015 om 16.30 uur. Voor de laureaat van de publieksstemming is er een prijs van 1.000 euro. Een nieuwigheid: deze keer kan ook een tweede kunstenaar 1.000 euro winnen, maar dan na stemming door collega-kunstenaars. Wie immers tijdens het weekend tentoonstelt, zal ook de kans krijgen zijn waardering voor het werk van een andere kunstenaar te laten blijken.

Via een ludiek bezoek (in de vorm van een spelparcours) kunnen ook tieners van 12 tot 15 jaar op een leuke manier van de 5 verdiepingen vol kunst genieten.Dankzij een artiestenmuur met 210 brievenbussen kunnen bezoekers gemakkelijk een bericht achterlaten aan de kunstenaars van hun keuze. Tot slot is er een KIDS-workshop waarin de creativiteit van de allerkleinsten wordt gewekt.

Van 13/02 tot en met 15/02/2015

Vrijdag 13/2 van 18 u tot 20 u (vernissage om 18 u)
Zaterdag 14/2 van 11 u tot 19 u
Zondag 15/2 van 11 u tot 19 u (prijsuitreiking om 16.30 u)
Gratis toegang

Voormalig Vanderborghtgebouw 
Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel

Meer info

Gerelateerde Artikels