Universeel Brussel

Naar aanleiding van haar 10de verjaardag brengt de CENTRALE hulde aan Brussel, de stad, haar inwoners en haar kunstenaars. Na de tentoonstelling ‘Connected’ en de inhuldiging van de tafel van Françoise Schein, pakt het Centrum voor Hedendaagse Kunst uit met een originele en verrassende tentoonstelling om dit feestjaar af te sluiten: ‘BXL UNIVERSEL’. De tentoonstelling schetst een subjectief portret van de hoofdstad aan de hand van een aantal Brusselse artiesten. Kom ze ontdekken tussen 20 oktober 2016 en 26 maart 2017.

‘BXL UNIVERSEL is een verhaal waarin tegenstellingen elkaar ontmoeten, gevoeligheden botsen en humor en ernst met elkaar in gesprek gaan. De tentoonstelling bundelt uiteenlopende visies op de Brusselse diversiteit en creativiteit’, zo stelt de CENTRALE. Aan de hand van archiefdocumenten, films, clips, karikaturen, foto’s en originele creaties maakt de tentoonstelling de open geest van Brussel – vol humor en zwans – tastbaar. Om de eigenheid van de stad te vatten, zoomt ze ook in op het surrealisme.

Er zijn heel wat verbazende en verschillende creaties te zien. Zo werd de ‘Weltmaschine’ van Franz Gsellmann geïnspireerd door het Atomium. Bezoekers ontdekken er de ‘Planten uit Brussel’ van Lise Duclaux, de installaties van Charlemagne Palestine en Kendell Geers, de foto’s van Marie-France Plissart of Vincen Beeckman. En dan zijn er nog de video’s van o.a. Pieter Geenen. De wolk van Ann Veronica Janssens zorgt voor een poëtische toets. Ook Jacques Brel, Stromae, Marcel Broodhaerts, Fred Jannin, Stefan Libersky, Franky D.C, Benoit De Pierpont, Lucien De Roeck, Thomas Lerooy, Elvis Pompilio, Toone, Ana Torfs, Marc Didden, Ever Meulen, Christoph Fink, Gal, Kean Harlez, Jean-Pierre Rostenne, Kurt Ryslavy, François Schuiten, Gérard Van Bruaene en Toots Thielemans (die ons helaas onlangs ontviel) kregen een plaatsje. En natuurlijk mochten ook de Meiboom en Manneken Pis niet ontbreken!

De CENTRALE pakt deze tentoonstelling groots aan en werkt samen met het Atomium, het Kaaitheater/Performatik, Passa Porta, ’t Goudblommeke van Papier, Ars Musica, Cinematek en de Week van de Klank in het kader van verschillende evenementen (performances, lezingen, ontmoetingen, concerten, filmvoorstellingen, …).

Een drietalig boek, uitgegeven bij CFC, maakt het plaatje compleet. De auteurs (Carine Fol, Erik Corijn, Marc Didden, Thomas Gunzig, Caroline Lamarche…) maken de lezer deelgenoot van hun kijk op Brussel.

BXL UNIVERSEL is het eerste luik van een trilogie rond Brussel. De CENTRALE zal er eveneens tentoonstellingen aan wijden in 2019 (multiculturalisme) en in 2022 (de utopische stad). Iedereen welkom vanaf 20 oktober 2016!

Meer info

Gerelateerde Artikels