Brel in de kijker op de lanen in het stadscentrum

Op het moment dat de Stad Brussel de centrale boulevards en het Brouckèreplein verkeersvrij maakte en de tot de verbeelding sprekende locatie met een rijke geschiedenis opnieuw kan uitgroeien tot een heuse publieke agora, pakt de Dienst Cultuur uit met ‘Bruxelles bruxelle’: een avond vol uitzonderlijke projecties. Kom op vrijdag 18 september het stadscentrum herontdekken, met zijn pleinen en lanen uit de tijd toen – zoals Brel het zong – ‘Bruxelles bruxellait’.

Wie ‘Brouckèreplein’ zegt, denkt meteen aan Jacques Brel. Het Brouckèreplein met dames in crinoline, heren met hoge hoed en natuurlijk de omnibussen. Jacques Brel kende het Brouckèreplein vóór het een drukke verkeersader in de stad werd. Op het plein – omzoomd door 2 paleizen, een art deco-bioscoop en prestigieuze gebouwen uit de 19e eeuw – flaneerde de bourgeoisie en wandelde de rest van de bevolking. De lichtreclames op de daken, de Anspachfontein in het midden en het ballet van omnibussen brachten een Amerikaans journalist ertoe het te vergelijken met Time Square.

Op een reuzescherm op het Beursplein zijn vanaf 20.30 uur beelden te zien van het mythische concert dat Jacques Brel in 1963 in Knokke gaf. Bruxelles, Madeleine, Le plat pays: alle grote klassiekers passeren de revue.

Inspelend op de liedjes van Grote Jacques, maakte Cinematek een uitzonderlijke montage van beelden die in Brussel werden gedraaid tussen 1897 en 1924 en die werden verzameld op de DVD Brussel gefilmde Stad, die in 2014 werd uitgebracht. De montage is te zien vanaf 21.15 uur.

Ook te zien zijn de allereerste filmbeelden van de stad, die door Alexandre Promio in 1897 werden gedraaid op vraag van de gebroeders Lumière. Verder kan u genieten van de avonturen die ‘Toto et sa soeur’ beleefden op de tram die in 1909 op de Noord-Zuidas reed.

Laat u meeslepen door de feestelijke sfeer waarin het Beursplein wordt ondergedompeld. Neem plaats aan een van de honderd tafeltjes en proef van de frietjes van ‘Chez Eugène’ die voor de gelegenheid worden aangeboden.

Deze nostalgische, maar in de toekomst verankerde avond is bedoeld als voorsmaakje van Folklorissimo, een evenement rond cultuur en tradities dat een weekend lang de Grote Markt inpalmt.

‘C’était au temps où Bruxelles rêvait
C’était au temps du cinéma muet
C’était au temps où Bruxelles chantait
C’était au temps où Bruxelles bruxellait.’

Uitnodiging

18/09
20.30 uur: projectie van het concert van Jacques Brel in Knokke (1963)
21:15 uur: projectie van films uit het Brussels archief (1897-1924)
Gratis
Beursplein
Meer info

Gerelateerde Artikels