Een nieuw fotofestival in Brussel

Van 28 tot 30 oktober ontvangt de Stad Brussel het eerste Europese ‘Street Photography’ Festival, het Brussels Festival voor Straatfotografie. Fotografen uit de hele wereld nemen deel aan activiteiten voor het grote publiek en voor professionals: wedstrijden, tentoonstellingen, workshops, conferenties, fotozoektochten en lezingen.

‘Street Photography’ is een volwaardig genre dat voortdurend aan populariteit wint en steeds meer (beginnende of bekende) fotografen uit de hele wereld bekoort. Om die trend in de kijker te zetten, besloten het platform voor stadsonderzoek ‘Brussels Newsroom’ en het aan straatfotografie gewijde platform ‘WorldSP.co’ samen het BSPfestival te organiseren. De organisatoren kozen voor Brussel, omdat de stad over een unieke multiculturele en internationale voedingsbodem beschikt. Ze willen straatfotografie promoten als een tool om aan stadsonderzoek te doen, als een vorm van communicatie en als een visuele kunst. Tegelijk gunnen ze de kunstenaars een hogere visibiliteit, zetten ze het publiek tot reflectie aan en, wie weet, werken ze wel roepingen in de hand. Het is hoe dan ook de bedoeling om Brussel door de ogen van talloze fotografen te laten zien.

Het BSPF pakt uit meet twee wedstrijden (een Belgische en een internationale), met telkens twee categorieën (eenmalige foto’s en fotoreeksen). De winnende foto’s worden geselecteerd door een vakjury met o.a. fotografen Cédric Gerbehaye, Gaël Turine, Bieke Depoorter, Tomasz Lazar, Otto Snoek en Philippe Herbert. Het schepencollege van de Stad Brussel, dat het BSPfestival ondersteunt, reikt in het kader van de Belgische wedstrijd twee keer een ‘Prijs van de Stad Brussel’ uit, respectievelijk ter waarde van € 450 en € 600 (voor de ‘single’ en de ‘series’). De winnende foto’s worden tussen 28 oktober en 11 november tentoongesteld in de Ravensteingalerij (gratis toegang).

Bekende fotografen organiseren ook workshops: de workshop van het agentschap Magnum met Harry Gruyaert en Bieke Depoorter (van 26 tot 30 oktober); een workshop rond de kunst van het vertellen door de stichters van het APF Magazine voor straatfotografie, Vineet Vohra en Rohit Vohra (van 28 tot 30 oktober); en de workshop ‘Street Photography’ door David Gibson (van 31 oktober tot 2 november), reeds volzet! (betalend).

Meer info

Gerelateerde Artikels