Brussel staat niet stil

De voorbije jaren doken op het grondgebied van de stad Brussel nieuwe festivals op, gedragen door jonge equipes. Die wilden iets nieuws brengen en urban art in het spotlicht plaatsen: electro, street photography, hiphop … Met de jaren kregen ze steeds meer vaste voet aan de grond in het Brusselse cultuurlandschap. Het schepenambt vond het belangrijk om deze initiatieven van gepassioneerde Brusselaars van meet af te steunen.  

En BEM!

De Brussels Electronic Marathon, die nu zijn derde editie aanvat, is zo’n initiatief. Gedurende drie marathondagen, van 12 tot 14 oktober, eert BEM de plaatselijke scene met party’s, concerten, dj-sets, workshops en filmvertoningen. 229 artiesten, 66 collectieven, 65 evenementen en 33 locaties, allemaal 100% Brussels, vormen samen het programma van de editie 2018. Het event blijft groeien en wist de harten van het publiek snel te veroveren. BEM won vorig jaar overigens de Visit Brussel Award voor het Breakthrough Festival, een initiatief van het collectief FTRSND dat de elektronische muziek aan een breder publiek wil kenbaar maken.  Het collectief won vorige zomer overigens de projectoproep voor de muzikale vrijdagavonden van Vaux-Hall Summer. Meer info.

Say Cheese!

2018 verwelkomt ook de derde editie van het Brussels Street Photography Festival (BSPF), gewijd aan de kunst van de straatfotografie. Een praktijk die meer en meer verspreid raakt over de hele wereld. Niettemin is het BSPF het eerste straatfotografiefestival in Europa! De organisatoren beslisten om hun tenten op te slaan in de hoofdstad Brussel. De nieuwe editie vindt plaats van 5 tot 7 oktober. Elk jaar worden via wedstrijden tal van fotografen uit Brussel en daarbuiten uitgenodigd om hun opnames in te sturen.   Behalve die wedstrijden organiseert het festival ook tentoonstellingen (St-Gorikshallen, Muntpunt, NH Hôtel Brussels Bloom, Huis van Culturen van Molenbeek … gratis), workshops, lezingen omtrent portfolio’s, wandelingen, rondetafelgesprekken … waar professionele fotografen en amateurfotografen elkaar ontmoeten. Meer info.

Wat beweegt er in Brussel?

De tweede editie van het festival What’s up Brussels vindt plaats op 7 oktober, in de Magdalenazaal vanaf 19 uur en buiten op de Kunstberg. Alle facetten van de stadscultuur komen aan bod. Het indoorgedeelte toont plaatselijke talenten die de show stelen voor een modedefilé met street wear, een dansspektakel en showcases met ISHA, Dosseh, Medine en Assassin. Het outdoorgedeelte op de Kunstberg brengt diverse activiteiten: Street Art, concept store, dance battles, foodtrucks, skate, basketball enz. Meer info.

(c) BEM

 

Gerelateerde Artikels