Bruegel, feestelijke heropening

Na de vier jaar durende renovatie op initiatief van de stad Brussel, opent Cultureel Centrum Bruegel opnieuw feestelijk de deuren op vrijdag 23 september om 18 uur. De feestelijkheden zullen voortduren tot zaterdagnamiddag. De ingang is voortaan gelegen aan de Vossenstraat. Allen daarheen!

Indien u het oude culturele Centrum heeft gekend zal u het nieuwe niet meer herkennen.  U zal het genoegen hebben om deze plek te ontdekken die volledig werd vernieuwd. Het culturele Centrum beschikt voortaan over nieuwe ruimten, een tentoonstellingszaal, een polyvalente zaal, een voorstellingszaal met verstelbare tribunes en comfortabele loges voor de artiesten. Daarenboven een terras met zicht op het Justitiepaleis en de Marollen.  De ingang bevindt zich voortaan in de Vossenstraat waar een echte patio werd aangelegd met een stenen tribune.  Bij mooi weer kunnen er hier voorstellingen worden gegeven.  “We kunnen er eindelijk op waardige wijze tentoonstellingen, workshops en voorstellingen organiseren. We willen dat jullie er met plezier komen feesten, mensen ontmoeten, ideeën uitwisselen en met de kunstenaars meedenken. Deze ruimte is er voor u. Het is ook een uitstalraam waarin we met trots kunnen tonen waar we goed in zijn”,  aldus directrice Christine Rigaux die deze gedaantewisseling heeft ontwikkeld en gevolgd.  De architectuur van Roose Partners Architects integreert een beeldhouwwerk van de Belg Marco Dessardo: een spel van zichtbare en losstaande dakgoten langsheen de gevel, getiteld ‘l’éloge de la fuite’. Hij staat ook in voor de eerste tijdelijke tentoonstelling van het culturele Centrum, met als voorstelling vier bootjes waarmee hij de Europese zeeën heeft doorkruist door het volgen van de migratiestroom samen met levensverhalen die hij heeft verzameld rond het thema van het vluchten.

De metamorfose heeft niet enkel betrekking op het gebouw.  Ook het cultureel project werd opnieuw uitgevonden om het centrum toegankelijker en bevattelijker te maken en het beter te verankeren in de realiteit van de Marollen. Buiten de tentoonstellingen en het toneel zal het Centrum ook ateliers rond piano, breakdance of nog de capoeira. Zij zal ook verblijfplaatsen voorstellen waarvan de improvisatieliga de eerste begunstigde zal zijn.  Deze nieuwe wendingen en het programma van het seizoen 2016-2017 zullen onthult worden tijdens het openingsfeest. Tijdens deze gelegenheid zal er ook een muzikale ode worden gebracht aan Toots Thielemans.  Maar eerst nodigen het Cultureel Centrum Bruegel en de Vereniging Bruegel-Marollen u uit op de 13de editie van de Kunstenmakersfeesten en de Bruegelfeesten  op 18/09.  De feestelijkheden zullen de straten van de wijk opvrolijken van 10 tot 18 uur.

Deze nieuwe inhuldiging volgt op de opening, in april jongstleden, van het nieuwe cultureel centrum van Neder-Over-Heembeek op het Sint-Nikolaasplein. De stad Brussel heeft nu vijf operationele culturele centra samen met de Rijke Klaren, het Huis van de Creatie in Laken en Cité Culture in de Modelwijk.  Dit sluit aan bij de wens van het kabinet van de Schepen van Cultuur om de bewoners, de kunstenaars en de verenigingen van iedere wijk moderne en goed uitgeruste werkplaatsen te bieden.

23/09
18 u.: welkom
18.30 u.: inhuldiging in aanwezigheid van de beleidsmakers van de stad Brussel
19 > 21 u.: vernissage van “l’éloge de la fuite” van Marco Dessardo en rondleiding door het gebouw, onder de muzikale begeleiding van de improvisatieliga en Mariachi Sabor a Mexico.

24/09
13 u.: ‘Mignonnettes du Quartier’ met de Majoretteketet
13.45 u.: verwelkoming door Karine Lalieux, schepen van Cultuur
14.30 > 16.30 u.: bezoek aan de tentoonstelling met Marco Dessardo en voorstelling van de workshops
15 u.: circus rond het thema ‘de lof van het lek’
17 u.: concert van 4Cascabel

Meer info