Jazz voor iedereen

Alle jazzliefhebbers vinken maar best 26, 27 en 28 mei aan in hun agenda want dan heeft de eerste editie plaats van het Brussels Jazz Weekend. Dit gratis festival brengt warme en feestelijke klanken van Belgische en internationale jazz, in al zijn vormen, van swing tot bebop, beïnvloed door blues, rock en wereldmuziek. Op de mooiste plekjes in de stad en in de talrijke bars en clubs.

Net zoals bij Brussels Jazz Marathon, waaruit Brussels Jazz is ontstaan, worden er concerten georganiseerd in de openlucht: op de Grote Markt, het Sint-Katelijneplein, de Zavel, het Luxemburgplein en het Fernand Cocqplein kan er volop worden genoten van jazzmuziek gespeeld door tientallen artiesten uit de hele wereld. Het festival duikt ook de talrijke clubs en bars in en zet zo Brussel het hele weekend met swingende jazzklanken in vuur en vlam.

Het puikje van de Belgisch jazz tekent present met gitarist Philip Catherine, trompettist Bert Joris, bassist Da Romeo, pianist Eric Legnini, zanger en gitarist Marc Lelangue en trompettist Jean-Paul Estiévenart. De Brusselse scene wordt aangevoerd door de groep OPMOC, drummer Teun Verbruggen, saxofonist Nicolas Kummert en vele anderen. Op het programma staan verder ook nog een hele reeks buitenlandse artiesten zoals de Beninse gitarist en zanger Lionel Loueke, de Colombiaanse bassist Snow Owl, de Spaanse gitarist Nono Garcia, de Russische pianist Evgeny Lebedev en het Tsjechische kwartet Vilem Spilka, om maar enkele te noemen. Ook opkomende artiesten krijgen een podium, zoals de Brusselse band Ananke, het Frans-Belgisch-Ierse kwartet Théo Zipper en de Brusselse groep Lalao. Jazzfanaten die het hedendaagser zoeken, zullen volop uit de bol gaan met de “Volta sessions”, met de Belgische en internationale groepen Kettles of Kites, In de Discotheek en Be Bun Fever.

Passanten worden mee op sleeptouw genomen door de “Bru Jazz Bands” die door de stad trekken. Dansliefhebbers kunnen dan weer het hele weekend terecht in La tentation voor de dansmarathon “Bru Jazz Jive”. De jongsten onder ons kunnen zaterdagochtend op de Zavel deelnemen aan “Bru Jazz Kids”.

Meer info