HET BRIFF: het gloednieuwe internationaal filmfestival van Brussel

Na lang onderhandelen en voorbereiden, tekent zich in het Brussels filmlandschap een nieuw filmfestival af: het BRIFF. De eerste editie vindt plaats van 20 tot 30 juni. In Brussel lopen al heel wat genrefestivals, waaronder het beroemde BIFFF. Het BRIFF heeft een algemeen karakter. Het festival vindt grotendeels plaats op het grondgebied van de Stad Brussel, die van bij het begin haar steun aan dit avontuur verleent.

In Brussel liep lange tijd (tot 2002) een groots filmfestival: het Internationaal Filmfestival van Brussel. Verschillende festivals wilden daarna dat voorbeeld volgen, maar geen enkel slaagde erin zich voor langere tijd te profileren. Hoewel er in Brussel heel wat historische en nieuwe locaties en evenementen te vinden zijn met een (vaak thematische) link naar film, had de stad nog geen groot filmfestival met een algemeen karakter en een internationale uitstraling. Dat moest zowel populair als prestigieus worden. Die uitdaging gaan het BRIFF aan. Het wordt gedragen door vzw Un Soir… Un Grain, eveneens de drijvende kracht achter het Brussels Short Film Festival en het Be Film Festival, om er maar een paar te noemen. De schepen van Cultuur en Toerisme geloofde meteen in het project en besloot steun te verlenen aan de vzw, die Brussel hopelijk op de kaart van de grote filmfestivals zal zetten. De organisatoren droomden van een festival dat mensen zou samenbrengen. Al snel contacteerden ze de andere bestuursniveaus en de sector om samen een stevige eerste editie uit te werken.

Competities op drie niveaus, openluchtvertoningen, masterclasses, retrospectieven, ceremonies en themacycli zetten de 7de kunst extra in de kijker. Van 20 tot 30 juni strijkt het festival neer in het hart van de hoofdstad om het publiek én legendarische of rijzende sterren te ontvangen. BOZAR, Flagey, UGC De Brouckère, Palace, Vendôme en Les Galeries verwelkomen het festival. De partnerlocaties hadden trouwens een aandeel in de programmatie. Op de Anspachlaan verrijst een Briff Village, waar alle filmliefhebbers welkom zijn. De openluchtvertoningen gaan door op de Kunstberg. In het stadhuis maken de grote namen van het festival hun opwachting. Onder hen o.a. Claudia Cardinale, die van de Stad een medaille ontvangt. ‘The Man Who Killed Don Quixote’, de prent van Terry Gilliam waaraan 25 jaar werd gewerkt, opent in wereldwijde avant-première de festiviteiten. Het festival zal een uitgesproken feestelijk en glamoureus karakter krijgen.

Tickets: BRIFF Pass € 30/€ 40 of € 8,75 per vertoning. Ticket voor de opening: € 10/€ 12.

Bekijk de volledige programmatie op de website.

 

 

 

 

Gerelateerde Artikels