Beurs voor participatieve financiering: Europe Refresh II

11_Europe-Refresh-IIVan vrijdag 3 tot zondag 5 oktober verwelkomen Les Halles de tweede editie van Europe Refresh, de eerste beurs voor participatieve financiering die in 2013 in Les Halles de Schaarbeek gelanceerd werd. Deze Europese beurs kan zich dankzij de steun van Les Halles, het crowdfundingplatform KissKissBankBank en Le Carreau du Temple in Parijs volledig wijden aan ongebreidelde creativiteit en participatie.
 
Een veertigtal ontwerpers komen dit weekend samen in Brussel, en voor het eerst ook in Le Carreau du Temple in Parijs (10 tot 12 oktober), om hun projecten aan het publiek voor te stellen. Deze vaak innoverende projecten zijn tegelijk ook creatief en solidair, want de haalbaarheid ervan berust gedeeltelijk op het principe van de crowdfunding. Wat de beurs zo bijzonder maakt, is dat ze mensen die doorgaans alleen werken, samenbrengt om hun ideeën zichtbaar te maken, hen met elkaar te laten kennismaken en hun publiek te ontmoeten.Uit de vele voorgestelde projecten en uiteenlopende disciplines (wetenschappen, technologie, kunst, media, design, gastronomie …) kozen we drie projecten die rechtstreeks verband houden met de Stad Brussel:
 
Boekhandel Tulitu
De nieuwe boekhandel Tulitu, het project van de twee gepassioneerde vriendinnen Ariane Herman en Dominique Janelle, zal binnenkort (januari 2015) de deuren openen op de Vlaamsesteenweg 55. Tulitu is uniek in zijn genre en plaatst literair werk uit Québec, dat in Brussel moeilijk te vinden is, en de LGBT-literatuur (lesbian, gay, bi en transgender) op de voorgrond, door links te creëren met de grote literatuurklassiekers, de prijzen en de bestsellers. Het wordt ook een ruimte voor tentoonstellingen, ontdekkingen, projecties en debatten. Tijdens de openingsuren kunt u bovendien terecht in de gezellige bar.
 
Het collectief mobiCo
MobiCo
is een collaboratief stedelijk designproject dat in de openbare ruimte of in een privéruimte geïnstalleerd kan worden. Het is een participatief project dat toekomstige gebruikers aan de hand van workshops de kans biedt om op een ludieke manier het stadsmeubilair van hun keuze te ontwerpen. Het eerste mobiCo komt in de Anneessenswijk, waar de bewoners tijdens verschillende workshops aan het ontwerp van hun toekomstige ruimtelijke ordening hebben meegewerkt.
 
Co-oking Brussel
Co-oking, een ruimte voor co-working, richt zich tot culinaire ondernemers (patissiers, traiteurs, Food trucks, chefs aan huis …) die niet in een dure professionele infrastructuur kunnen investeren. Het gedeelde atelier kan verhuurd worden en stelt al het vereiste materiaal ter beschikking. Dat beperkt de kosten en risico’s die gepaard gaan met de installatie van een infrastructuur, door niet alleen de infrastructuur maar ook de ervaring te delen en zo een gemeenschap van koks te ontwikkelen rond een meer mobiele, toegankelijke en duurzame voeding.Deze verschillende projecten kunnen op poten gezet worden dankzij de online participatieve financiering, maar voortaan ook dankzij de ontmoetingen tijdens Europe Refresh II. Kom kennismaken met deze ideeën en de bedenkers ervan. Er zullen ook workshops, debatten rond culturele en creatieve industrieën en rond duurzame voeding georganiseerd worden.
 
Van vrijdag 3 tot zondag 5/10
Les Halles de Schaarbeek
Koninklijke Sinte-Mariastraat 22, 1030 Schaarbeek
 

Gerelateerde Artikels