BigBen, weer koning van de beat

De 6e editie van het Belgisch Kampioenschap Beatbox vond plaats op 1 november in Vk Concerts. Op dit evenement – een organisatie van de vzw Alerte Urbaine – kwamen meer dan 45 Belgische beatboxers en 500 toeschouwers af. BigBen, jonge Bruselaar, is voor de tweede keer de winnaar van de wedstrijd. Hij zal België vertegenwoordigen op het volgende wereldkampioenschap in Duitsland in 2015.

9. Beat BOxAan het kampioenschap organiseert door Alerte Urbain, maar ook Phatmark en Beatbox.be, dat openstaat voor iedereen, namen 45 artiesten uit het hele land deel, zowel professionals als liefhebbers. Na een eerste selectieronde waarin de deelnemers solo aantraden voor een jury van 5 internationale beatboxkampioenen, mochten 16 kandidaten doorstromen naar de battles. BigBen werd tot winnaar uitgeroepen door de jury, bestaande uit Eklips (FR), Primitiv (BE), Mando (DE), Markooz (ES) en Ball Zee (UK). Hij ging naar huis met een prijs ter waarde van € 500 en een ticket om België te vertegenwoordigen op het volgende wereldkampioenschap dat in 2015 in Duitsland plaatsvindt. Het evenement beperkte zich niet alleen tot beatbox, maar had ook aandacht voor andere hiphopdisciplines. Op het programma stond bijvoorbeeld ook rap met Romeo Elvis ft. L’or du Commun en Propo’88 & Blabbermouf (Het Verzet) en een dj-set, én de juryleden gaven live het beste van zichzelf.

De “human beatbox” is een discipline waarin het erop aankomt ritmes en melodieën voort te brengen met enkel het lichaam en de mond als instrumenten. Dat vergt heel wat oefening en vaardigheid, maar ook de nodige creativiteit van wie dit professioneel wil beoefenen. Human beatbox is een kunst en een unieke universele taal. De aandacht voor het Belgische beatboxmilieu is grotendeels te danken aan het niveau van de artiesten, vooral namen als Roxorloops, de eerste Belgische kampioen in deze discipline en vicewereldkampioen in 2005, of BigBen, twee keer kampioen van België.

Het Belgisch Kampioenschap Beatbox wordt jaarlijks georganiseerd door de vzw Alerte Urbaine. Deze vereniging wil het leren van stedelijke kunsten opwaarderen, promoten en toegankelijk maken via de hiphopcultuur in België. Met dit muzikale feest wil ze het publiek maar ook professionals uit de sector laten kennismaken met nieuw talent. Het evenement is multidisciplinair en bicommunautair opgevat. Het verenigt Franstaligen en Nederlandstaligen, zowel op het podium als in het publiek, in een feestelijke en positieve sfeer. Het kampioenschap werd aanvankelijk georganiseerd in Vlaanderen, maar vindt nu al twee jaar plaats in Brussel en wordt gesteund door de Schepen van Cultuur.

Ook met het project “l’Open Stage des P’tits Belges” richt de vzw Alerte Urbaine de schijnwerpers op jong Belgisch talent, zowel amateurs als semiprofessionals. Dit project vindt plaats op verschillende culturele plaatsen tijdens de maanden maart, april, mei en juni 2015 en verloopt in samenwerking met onder meer Cité Culture en het Huis van de Creatie, twee culturele centra van de Stad Brussel. Alerte Urbaine was ook partner van het nieuwe Street Art Village, dat georganiseerd werd naar aanleiding van de 2e editie van het Brussels Creative Forum in augustus van dit jaar,  en waarvan de Schepen van Cultuur meter was.

Facebook Belgian BeatBox

Meer info – Alerte Urbaine

Gerelateerde Artikels