Brussel door de ogen van Baudelaire

Anderhalf jaar werkte het Museum van de Stad Brussel aan een nauwgezette restauratie van het karton voor een wandtapijt van Pieter Coecke. Begin september gaat de hoogste verdieping weer open voor tijdelijke tentoonstellingen. Het Museum, dat gewijd is aan de geschiedenis van Brussel, besloot voor de volgende tentoonstelling in de sporen treden van Charles Baudelaire. Verbazend genoeg zal worden stilgestaan bij zijn afkeer voor Brussel en België. Baudelaire >< Brussel loopt van 7 september tot 11 maart.

Op het einde van zijn leven nam de beroemde Franse schrijver (1821-1867) in 1864 zijn intrek in het Hôtel du Grand miroir, op een steenworp van de Grote Markt. Hij verbleef er twee jaar. Een bittere periode van ziekte en ontbering, die de auteur van ‘Les Fleurs du Mal’ (De bloemen van het kwaad) aanzette tot het schrijven van een (tijdens zijn leven onafgewerkt en ongepubliceerd gebleven) giftig en respectloos pamflet tegen België en Brussel in het bijzonder: ‘Pauvre Belgique’ (Arm België)! ‘België is een uilskuiken dat verlangens tracht op te wekken’ en ‘Alle Belgen hebben, zonder uitzondering, een schedel zonder inhoud’. Het zijn slechts twee korte fragmenten die het Museum met de nodige durf en humor besloot af te drukken op de affiches van de tentoonstelling.

De beschamende tekst werd nog nauwelijks bestudeerd en tentoongesteld. Het Museum van de Stad Brussel gaat de uitdaging aan om het pamflet en de geschriften van de dichter uit diens Brusselse periode te verkennen om zo een andere geschiedenis van de stad te schetsen, met Baudelaire als gids. De lasterlijke woorden geven hoe dan ook een originele en waardevolle beschrijving van hoe het er in Brussel aan toe ging in de jaren 1860. Als tegengewicht voor de zwartgalligheid van de poëet – en om hem 150 jaar later met Brussel te verzoenen – deed het Museum een beroep op bekende mensen uit de (dichte) entourage van Baudelaire: Félix Nadar, Victor Hugo, de gebroeders Stevens, Camille Lemonnier en Georges Barral. De tentoonstelling Baudelaire >< Brussel omvat ook meer dan 250 zelden aan het publiek vertoonde, maar fascinerende werken als de schilderijen en schetsen van Jean-Baptise Van Moer, de foto’s van Louis-Joseph Ghémar en van Charles Neyt. Het grootste gedeelte van de stukken maakt deel uit van de collecties van de Stad Brussel.

De expo wordt aangevuld met hedendaagse creaties van Isabelle de Borchgrave en Thierry Bosquet. En om de warme, hartelijke relatie tussen Brussel en de Fransen extra in de verf te zetten, nodigde het Museum de ambassadrice van Frankrijk, mevrouw Claude-France Arnould, uit voor een uitzonderlijke lezing. Nog op het programma: meer lezingen, twee voorstellingen, rondleidingen en wandelingen. Zo wordt het imago van Brussel opgepoetst en sloot wie zich door de woorden van Baudelaire gekwetst voelde, weer vrede met de dichter. Het volledige programma is hier te bekijken.

Het Museum van de Stad Brussel op de Grote Markt (tegenover het Stadhuis) is voor veel Brusselaars onbekend terrein. Het schetst de grote en kleine geschiedenis van de stad. De collecties omvatten zowat 7.000 pareltjes uit ons erfgoed. Om die collecties extra uitstraling te verlenen, zet de schepen van Cultuur ze sinds 2015 extra in de kijker. In die optiek opende een nieuw museum rond de garderobe van Manneken Pis de deuren. In het Broodhuis werd de ruimte gewijd aan deze fontein volledig heringericht. En er staan nog grootschalige projecten op stapel! Binnenkort meer hierover in deze nieuwsbrief.

 

Meer info

 

 

(c) Charles Baudelaire_Atelier de NADAR. Médiatheque de l’Architecture et du Patrimoine Charenton le Pont ©Ministère de la Culture, Médiathèque du Patrimoine Dist RMN-Grand

Gerelateerde Artikels