Art Nouveau en Art Deco in de kijker

Van 10 tot 25 maart valoriseert het BANAD Festival het Brussels erfgoed uit de Art Nouveau en de Art Deco. Verschillende realisaties krijgen extra aandacht, met name die van architect Victor Horta. Zo is er de uitzonderlijke reconstructie van juwelierszaak Wolfers, sinds november vorig jaar te zien in het Jubelparkmuseum.

BANAD

Het erfgoed uit de Art Nouveau en de Art Deco behoort tot de mooiste attracties in Brussel. Het BANAD Festival tracht het al 2 jaar extra in de kijker te plaatsten bij de Brusselaars én de toeristen. Het festivalprogramma is dit jaar gespreid over twee weken. Er staan dan ook heel wat nieuwe activiteiten op stapel: bezoeken aan uitzonderlijke interieurs (waaronder een tiental nieuwe adresjes), geleide wandelingen (te voet, met de fiets of met de bus), concerten, tentoonstellingen en andere culturele evenementen. Er wordt o.a. een aanbod voor gezinnen uitgewerkt. Een recent initiatief in het cultureel landschap, dat meteen op steun van de Stad Brussel kon rekenen, toont enkele erfgoedpareltjes uit de Art Nouveau en de Art Deco in de stad: de hotels Hele, Frison, Tassel, Solvay, Max Hallet en Van Eetvelde, de Solvay Bibliotheek, Het Leman Huis, het Paleis voor Schone Kunsten, L’archiduc, de Catteau-Horta kleuterschool, het Heizelpaleis én de reconstructie van de juwelierszaak Wolfers Frères in het Jubelparkmuseum.

Wolfers

Bij die laatste willen we even stilstaan. 105 jaar na de opening is het interieur van deze mythische juwelierszaak opnieuw in de originele configuratie te bewonderen in het Jubelparkmuseum. En dat tussen eind november 2017 en eind 2018. Aan het museum schonken de erfgenamen van Wolfers eerder het meubilair, dat af en toe tentoon werd gesteld. Vandaag wordt het interieur als geheel getoond. Daartoe koos het museum een zaal met een quasi identieke vorm en afmetingen als de ruimte die ooit door Victor Horta werd ingericht. Die lag in een pand aan de Brusselse Arenbergstraat, waar momenteel de KBC huist. Al het meubilair werd in de stijl van Victor Horta gerestaureerd. De originele inkomdeuren werden in de nieuwe setting geïntegreerd, waardoor bezoekers de vroegere Brusselse tempel van luxe op dezelfde manier kunnen betreden als het toenmalig cliënteel. De nieuwe tentoonstelling wordt een van de niet te missen hotspots op het parcours dat in Brussel rond Horta en de Art Nouveau werd uitgestippeld. Bezoeken in het kader van het festival vinden plaats op 24 en 25 maart. De locatie is eveneens te bezoeken tijdens de openingsuren van het Jubelparkmuseum (van dinsdag tot zondag).