Twee niet te missen Brusselse evenementen gecombineerd!

Op 23 april aanstaande wordt in het Paleis van Schone Kunsten het startschot gegeven voor de 9e editie van Balkan Trafik! en de 18e editie van het Brussels Short Film Festival. Dit jaar slaan de twee festivals voor het eerst de handen in elkaar voor hun programmatie. Ze gaan van start met een gezamenlijke openingsceremonie en een avond met gratis vertoningen en spektakels in open lucht op de Kunstberg.

Daarnaast palmen het Brussels Short Film Festival en Balkan Trafik! voor hun opening ook de BOZAR in. Daar brengen ze ode aan de film, dans en muziek van de Balkan, met de Belgische groep Odessalavie, het dansproject van de Griekse choreograaf Fanouris Trikilis en een selectie kortfilms uit Zuidoost-Europa. Ook de afsluiting van Balkan Trafik! op zondag 26 april wordt gemeenschappelijk gevierd met kortfilmvoorstellingen en dans door het Albanese ensemble Lunxhëria in open lucht op de Kunstberg.

Deze filmdag in het teken van de Balkan wordt de eerste van het nieuwe gratis openluchtfestival georganiseerd door het Brussels Short Film Festival, met de steun van de Schepen van Cultuur. De Kunstberg wordt het nieuwe spilpunt van het festival van 26 tot 28 april. Met als achtergrond één van de mooiste uitzichten in Brussel kunnen Brusselaars en bezoekers van ver en dichtbij er gratis proeven van de licht verteerbare programmatie.

Balkan Trafik! brengt een reeks concerten, dansspektakels, debatten, workshops en films uit Zuidoost-Europa en verder weg. De beroemde componist Goran Bregovic is de eregast van deze editie. Op 24 april wordt de avond speciaal aan hem opgedragen. Er staan ook enkele nieuwigheden op het programma van 2015: een Balkan Kafé, evenementen ter ere van de Roma-cultuur (waaronder een workshop in la Bellone) en contributies van DJ’s en VJ’s. Daarnaast wordt op 25 april op de Grote markt de traditionele Giant Horo-rondedans georganiseerd. Professionele dansers uit Albanië en Bulgarije en leden van de Turkse, Albanese en Bulgaarse diaspora’s zullen er voor de nodige animatie zorgen.

Het Brussels Short Film Festival loopt tot 3 mei. Gedurende 11 dagen worden meer dan 300 korte Belgische en buitenlandse films vertoond op 7 locaties in Brussel en in Wallonië. Het eclectische programma omvat ook drie wedstrijden (internationaal, nationaal en next generation), 200 OFF-kortfilmscreenings, de Nacht van de Kortfilm, activiteiten voor het jonge publiek en voor jonge auteurs (informatiesessies, workshop pitching, scenariowedstrijd, workshop dubben) en talrijke ontmoetingen tussen professionals. Op de slotavond van het festival wordt de film Malta Kano, Texas, vertoond, de winnaar van de Beurs voor financiële steun bij de afwerking van een kortfilm van de Stad Brussel in 2014 (in onze nieuwsbrief van oktober kon je er alles over lezen). Tijdens het festival zal er een oproep gelanceerd worden voor de Beurs voor 2015, die een waarde heeft van 2.000 €. We houden je er zeker van op de hoogte.

Ontdek de programma’s boordevol kwaliteit, diversiteit en ontspanning op de afzonderlijke websites.

Balkan Trafik!
Van 23 tot 26 april
Tussen 0 en 36 €, afhankelijk van de activiteit
Meer info
 
Brussels Short Film Festival
Van 23 april tot 3 mei
Tussen 0 en 30 €, afhankelijk van de activiteit
Bozar, Kunstberg, Flagey, Cinéma Vendôme, Petit Théâtre Marcelis, festivaltent op het Fernand Cocqplein en Heilig-Kruisplein. Ook in Bergen, Nethen/Grez-Doiceau.
Meer info
Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
Plus d’infos

Gerelateerde Artikels