‘Back Side, Fashion From Behind’

Het Mode & Kant Museum verwelkomt bezoekers voor een nieuwe tentoonstelling: ‘Back Side – Fashion From Behind’. Voor het eerst gaat alle aandacht in een modetentoonstelling naar de rug. Een onverwachte invalshoek, dankzij het werk van modehistoricus Alexandre Samson, verantwoordelijke hedendaagse creaties bij Palais Galliera, het Modemuseum van de Stad Parijs dat aan dit project meewerkt. Zowat 70 stukken van beroemde ontwerpers zullen tot 31 maart in het museum te zien zijn. Creaties van Chanel, Jean-Paul Gaultier, Raf Simons, Pierre Balmain, Schiaparelli,…

‘Vijf jaar geleden was Alexandre Samson spreker tijdens de eerste “Leçon de mode” in het Mode & Kant Museum. Toen rijpte de idee om stil te staan bij hoe onze rug in de mode wordt bekeken’, vertelt Caroline Esgain, conservator van het Museum. De rug maakt essentieel deel uit van het silhouet, maar blijft de grote afwezige op modefoto’s, waardoor het driedimensionale karakter van kledij bijna wordt ontkend. De rug bleek inderdaad een interessant onderwerp voor een tentoonstelling die eerst in Brussel en daarna in Parijs te zien zal zijn, in samenwerking met Palais Galliera.

Aan de hand van een selectie van meer dan 70 kledingstukken en accessoires – van de 18de eeuw tot nu, van Parijse haute couture tot confectiekledij en van uniformen tot dwangbuizen – plaatst de tentoonstelling ‘Back Side’ vraagtekens bij onze perceptie van de rug en de visie van modeontwerpers. Meteen een uitstekende gelegenheid om in te zoomen op de hofsleep, de rugzak, de halsuitsnijding, de motiefjes, de boodschappen, het korset, … én te ontdekken hoe ontwerpers de rug benaderen en uitwerken. Naar aanleiding van de tentoonstelling geeft Alexandre Samson een ‘Leçon de mode’ rond datzelfde thema op 22 november (om 19 uur in het stadhuis, gevolgd door een bezoek aan de tentoonstelling, € 8).

Het Mode & Kant Museum blijft gedurfde keuzes maken om zich stap voor stap te profileren als hét museum in Brussel waar alles rond mode draait. Hedendaagse creaties worden steeds belangrijker, dankzij de ‘Leçons de mode’ (in samenwerking met MAD Brussels), een aantal recente tentoonstellingen, de uitbreiding van de collecties met zowat 150 hedendaagse pareltjes, de toenemende samenwerking met kunstopleidingen en zo meer. Nog niet zo lang geleden veranderde het museum van naam: de term ‘kostuum’ werd vervangen door ‘mode’, wat die ambitie alleen maar bevestigt.

Naast die tijdelijke tentoonstelling beschikt het museum ook over een ruimte waar kant centraal staat: de kantruimte. Jonge ontwerpers komen dan weer aan bod in de Textile Box.

Meer info

Gerelateerde Artikels