Brigittines >< Beursschouwburg

Het werd aangekondigd, en nu is het zover: in het kader van het project B-swap, doen Les Brigittines en de Beursschouwburg van 19 tot 21 april aan huizenruil. Directeurs Patrick Bonté en Tom Bonte organiseren ook BXLSWAP: een groot spel waarin de Brusselaars worden uitgedaagd om zelf ook te swappen en van hun vaste gewoontes af te stappen.

Les Brigittines, het Hedendaags Kunstencentrum voor Beweging van de Stad Brussel, en de Beursschouwburg werken voor het eerst samen. En ze doen alvast geen half werk! Beide cultuurtempels op iets meer dan een kilometer afstand van elkaar spreken (in theorie) een ander (Nederlandstalig en Franstalig) publiek aan. Vanuit het besef dat ze best veel met elkaar gemeen hebben, maar dat hun doelgroepen te weinig met elkaar in contact komen, besloten de directeurs hun sleutelbossen te ruilen en zich over elkaars programmatie te ontfermen. Concreet neemt de Beursschouwburg op 19 en 21 april bezit van Les Brigittines, en vult Les Brigittines het programma van de Beursschouwburg in op 20 en 22 april. ‘Het wordt een hele uitdaging om elkaars identiteit in de Stad aan te nemen en onze respectievelijke toeschouwers een andere weg te laten inslaan om hen een andere kijk op de Stad en haar artistieke creaties te gunnen. We willen aantonen dat we geen van beide het uithangbord zijn van een gemeenschap, maar dat we allebei net zo divers en veelzijdig zijn als Brussel zelf’, legt Patrick Bonté uit.

De voorstelling ‘The Common People’ van de Belgische choreograaf Jan Martens krijgt tijdens B-swap een centrale plaats. Het gaat om een reeks duetten en een installatie, waarvoor ze een beroep doen op 40 Brusselse amateurs. Ze zullen te zien zijn op beide locaties (in Les Brigittines op 19 april en in de Beursschouwburg op 21 april).

Tegelijk stellen beide huizen een staalkaart van hun eigen artistieke programmatie voor. Een greep uit het aanbod voor de Beursschouwburg: Louis Vanhaverbeke, Edurne Rubio (performance), Miaux (muziek), Sirah Foigel Brutman & Eitan Eifrat (film). Les Brigittines verwelkomen o.a.: Leslie Mannès, Meytal Blanaru, Fré Werbrouck (dans), Frédérique Chauveaux (installatie) én een lezing door Paul Blondeel.

De directeurs laten belangstellenden met hun respectievelijke programmaties kennismaken in een nieuw kader. Daarnaast dagen ze iedereen in een avontuur uit om zelf te ‘swappen’: wissel met iemand voor een korte (of iets langere) periode elementen uit het dagelijks leven uit. Een kamerplant, een kledingstuk, een job of – waarom niet – een geliefde! Meer info op http://www.bxlswap.be/. De beste swappers maken kans op prachtige cadeaus, waaronder een jaar gratis toegang tot beide locaties. Uiteraard blijven de ontmoeting en de uitwisseling de mooiste extraatjes…

Vrije toegang, enkele voorstellingen uitgezonderd.

Les Brigittines
Korte Brigittinenstraat
1000 Brussel
Meer info

Beursschouwburg
Ortsstraat 20-28
1000 Brussel
Meer info

Gerelateerde Artikels