B-Gallery begint aan een nieuw hoofdstuk

Van de vroegere tentoonstellingsruimte van de Stad Brussel, gewijd aan jonge hedendaagse creaties die in januari de deuren sloot (ondertussen CENTRALE.lab geworden), blijft enkel de naam bestaan. B-Gallery, gelegen in de Bortiergalerij, wordt een tentoonstellingsruimte en een bibliotheek die in het teken zullen staan van kunstenaarsboeken. Te ontdekken vanaf 16 april!

De Bortiergalerij is de uitgelezen locatie voor bibliofielen en verzamelaars. Zij kunnen er boekhandelaars, tweedehandsboekverkopers en andere boekantiquairs ontmoeten. Op initiatief van Artesio komt een nieuwe ruimte dit panel vervoegen: de B-Gallery.

In de galerijruimte, op de benedenverdieping, zullen 4 tot 6 tentoonstellingen per jaar worden georganiseerd, om de rijkdom van het kunstenaarsboek in de kijker te plaatsen: een bijzonder en uniek medium dat een heus kunstwerk op zich is en moeilijk te vinden is in de traditionele distributiecircuits. De eerste tentoonstelling “Complicités” zal worden gewijd aan de werken van Philippe Leloup en zijn echtgenote Mylène Besson, die meer dan 120 boeken aan Artesio hebben geschonken.

Hun collectie zal te zien zijn op de eerste verdieping van B-Gallery, in de bibliotheekruimte, “Bibart”. Het is een plaats waar een honderdtal werken worden verzameld en bewaard, waaronder prentenboeken, pop-upboeken, objectboeken, conceptboeken, harmonicaboeken, maar ook digitale boeken.

De passie van Philippe Marchal, bezieler van Artesio, voor het kunstenaarsboek gaat nog veel verder. Hij organiseert immers de Brusselse beurs van het kunstenaarsboek, “Histoires de Livres“. Dit jaar vindt de beurs plaats van 16 tot 17 april in het Paleis der Academiën (Hertogsstraat 1). Ter gelegenheid van deze beurs zullen meer dan honderd internationale exposanten samenkomen (uitgevers, graveerders, illustratoren, boekbinders, beeldende kunstenaars, kunstenaarscollectieven, schrijvers, verhaalvertellers en dichters). Op het programma staan talrijke activiteiten: van een ontmoeting met auteur Michel Butor, een leeskamer met “Het Goudblommeke in Papier”, een fototentoonstelling van Michèle Pyrat over het boek tot een workshop voor kinderen.

Tentoonstelling “Complicités”
16/04 > 16/07
Vernissage op 15/04 vanaf 18 uur
Van wo > za
Van 14 tot 18 uur

B-Gallery
Bortiergalerij 12
1000 Brussel
Meer info

Histoires de Livres, de Brusselse beurs van het kunstenaarsboek
16 > 17/04
Van 10 tot 18 uur

Paleis der Academiën
Hertogstraat 1
1000 Brussel
Meer info

Gerelateerde Artikels