Vrouwen aan het woord

Van oktober tot mei 2016 strijkt het festival Autrices “our identities hide entities” neer op verschillende plaatsen in Brussel om op een bijzondere manier hulde te brengen aan literaire werken van vrouwen over het Afrikaanse continent. Op 17 en 18 oktober kunt u de eerste ontmoetingen van dit programma bijwonen. Ze vinden respectievelijk plaats in La Bellone en Passa Porta, in aanwezigheid van de Frans-Senegalese schrijfster Fatou Diome.

Autrices, festival van het “klanktheater”, verkent de vrouwelijke literatuur die handelt over Afrika (Sub-Saharisch Afrika, Maghreb, Antillen en diaspora’s) aan de hand van bijzondere theatervormen, radiospots en ontmoetingen rond de werken en persoonlijkheden van Fatou Diome, Leïla Marouane, Jackie Kay, Bessora, Ananda Devi en Yanick Lahens. “Autrices” nodigt ons uit om op een andere manier te kijken naar de vrouw in het algemeen, de immigrantenbevolking, de literatuur en de productievoorwaarden in het algemeen.

In La Bellone

Woon op 17 oktober van 17u tot 19u de eerste ontmoeting van het festival in La Bellone bij in aanwezigheid van schrijfster Fatou Diome. Ontdek “Celles qui attendent”, een roman waarin de schrijfster het thema van de migratie aankaart vanuit het standpunt van zij die in het land achterblijven en wachten op een teken, nieuws, de terugkeer. Fatou Diome is een Frans-Senegalese letterkundige. In 2003 publiceert ze haar eerste roman “Le Ventre de l’Atlantique” die gaat over de emigratiedromen van jonge Senegalezen. Het boek werd een groot succes. Haar werk sluit nauw aan bij de actualiteit. Onlangs heeft de schrijfster de houding van Europa tegenover het onthaal van migranten sterk aan de kaak gesteld. (Reserveren verplicht –nancy@bellone.be – gratis).

In Passa Porta

Op 18 oktober geeft Fatou Diome om 13u een masterclass samen met haar collega Caroline Lamarche (BE). Zij zullen dieper ingaan op de verbanden tussen het schrijverschap en hun werk, de literatuurtradities en de identiteitskwestie. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Elsa Poisot, medeoprichtster van Autrices. (Inschrijven verplicht – info@kalame.be -25 € of kortingen)

Autrices is een project van Ecarlate la Compagnie en CEC, in samenwerking met Kalame, naar een idee van Esla Poisot en Line Guellati. Dit project past in het kader van de Brusselse culturele plaatsen en behandelt noord-zuid thema’s die reeds worden ondersteund door de schepen van Cultuur tijdens andere evenementen, zoals het festival Massimadi.

Ontdek het programma van het festival op de blog van Autrices.
La Bellone
Vlaamsesteenweg 48
1000 Brussel
Meer informatie

Passa Porta
Antoine Dansaertstraat 46
1000 Brussel
Meer informatie

 

 

photo ©Marine Dricot

Gerelateerde Artikels