Een ontmoeting tussen kunsten

Van 9 tot 11 oktober kunt u de eerste editie van het interdisciplinaire festival ARTONOV bijwonen. Het festival presenteert een verscheidenheid aan artistieke evenementen en originele creaties op de mooiste art-nouveau en art-decoplaatsen in Brussel. Muziek, theater, mode en visuele kunsten worden er samengebracht onder leiding van Vincenzo Casale, professor aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel en eveneens klarinettist en dirigent. Deze waaier aan uiteenlopende genres zal worden gedragen door ervaren beroepskunstenaars en opkomende talenten, waaronder Béatrice Berrut, Alice Foccroule, Sofie Vanden Eynde, Eliane Reyes of Bruno Coppens.

Beeld u in: het interieur van de mooiste Brusselse huizen en herenhuizen dat nieuw leven wordt ingeblazen door gerenommeerde en opkomende artistieke talenten, binnen een breed scala van disciplines. Dat is het originele idee van het festival ARTONOV, dat rechtstreeks wordt geïnspireerd door de internationale beweging van de art nouveau. Ten tijde van de art nouveau was Brussel een uniek trefpunt van de artistieke creatie. Het is dan ook geen toeval dat het festival er neerstrijkt, met de steun van de stad Brussel en de schepen van Cultuur.

ARTONOV wil bruggen slaan tussen de eeuwen en de kunsten. Het festival maakt zijn opwachting op verschillende openbare locaties, waaronder het Belgisch Stripmuseum, het Pelgrimshuis, het Cauchiehuis, het Museum voor Natuurwetenschappen, het Muziekinstrumentenmuseum, het CAB Art Center, maar ook op enkele privéplaatsen, zoals het Hotel Ciamberlani. Door te investeren in deze locaties geeft het festival een bijzondere sfeer aan de tentoongestelde kunstuitingen en biedt het een prachtige kunstzinnige uitdaging aan de scheppende teams die de architectuur moeten integreren in hun performances. Een mooie gelegenheid om een cultureel erfgoed te ontdekken of herontdekken dat doorgaans weinig of niet toegankelijk is voor het publiek. Bovendien biedt ARTONOV aan de kunstenaars de kans om hun projecten tot stand te brengen door verschillende generaties, nationaliteiten en kunstdisciplines te integreren en te laten samenwerken.

Het programma van deze eerste editie is opgedeeld in twee reeksen. De eerste reeks, ARTONOV, omvat zeven spektakels die jonge en ervaren kunstenaars in dialoog laat treden:

Vrijdag 9 oktober om 20u biedt pianiste Béatrice Berrut in het Stripmuseum een concert aan dat in het teken staat van pianist en componist Ferruccio Busoni, dat wordt opgeluisterd door een defilé met ontwerpen van de jonge styliste Gioia Seghers.

Zaterdag 10 oktober van 14u tot 15u is het de beurt aan Alice Foccroule en Sofie Vanden Eynde, twee jonge Belgische talenten die zijn gespecialiseerd in de barokmuziek (luit en zang). Zij zullen het publiek in vervoering brengen omringd door barokke portretten van de hand van de Belgische fotografe Olivia Droeshaut in het Pelgrimshuis.

Om 17u en 18u kunt u in het Cauchiehuis tijdens een uitzonderlijke voorstelling rond de grammofoon, in het gezelschap van Philippe Castejon, het originele geluid van oude 78-toeren platen (her)ontdekken en zich helemaal laten onderdompelen in de klank- en luistersfeer van weleer.

Om 20u zullen pianiste Eliane Reyes en acteur en humorist Bruno Coppens, onder leiding het TWIS-orkest (bestaande uit jonge studenten van de verschillende Belgische conservatoria), het publiek in het Museum voor Natuurwetenschappen meevoeren tijdens een origineel spektakel rond het beroemde Carnaval der Dieren van Camille Saint-Saëns en de dinosaurussen van het muziekstuk Jurassic Trip van de Franse componist Guillaume Connesson.

Op zondag 11 oktober om 12u kan het publiek in het MIM, in het gezelschap van Tobias Koch (pianist), Vincenzo Casale (klarinettist), Sergei Istomin (cellist), Pierre Pivin (regisseur) en Robin Van Dyck (acteur), genieten van een programma boordevol art-nouveaumuziek en poëzie dat de sfeer van de Brusselse salons van de Libre Esthétique opnieuw tot leven brengt.

Ontdek op zondag 11 oktober ook de tweede reeks, FRINGE, die drie interdisciplinaire performances omvat die van 13u tot 15u plaatsvinden in het CAB Art Center en waaraan kunstenaars verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, MAD.Brussels, P.A.R.T.S. en andere Europese kunstinstellingen deelnemen:

SCHIZOPHRENIA: een ontmoeting tussen dans – Victoria Bryzgalova (RU) & Yuika Hashimoto (JP) – en muziek – Yann Robin, Schizophrenia (2006), uitgevoerd door Cédric De Bruycker (klarinet) en Pieter Pellens (saxofoon).

RAM van Quentin Meurisse (musicus) en Charles Ngombengombe (danser), of hoe informatica en beweging elkaar ontmoeten.

DERIVE : “Het is geen muziek, ook geen tekening of dans, maar ritme, beweging en beelden die verschijnen en elkaar ontmoeten.” Concept en uitvoering door Marine Falque-Vert (musicienne), Maud Gourdon (illustratrice) en Maëlle Reymond (danseres).

Het festival heeft tot slot ook een sociale dimensie. In de Marollenwijk zullen er voor kinderen talrijke workshops worden georganiseerd rond beeldende kunsten, theater, muziek, beweging of circus, in samenwerking met het Diderot Instituut (art-nouveaugebouw van Henri Jacobs uit 1910).

Van 9 af 11/10
17 € of kortingen
Meer informatie

Gerelateerde Artikels