Brussel, festivalstad

Brussel is het hele jaar door het decor van tal van culturele activiteiten en ook in oktober staan er heel wat festivals op het programma. Er is voor elk wat wils! De jongste festivals draaien rond urban culture terwijl andere, zoals het Brussels Piano Festival, in het teken staan van klassieke pianomuziek. Nog andere, zoals Artonov, zijn een mix van levende kunst en architectuur. Die rijkdom aan genres en stijlen krijgt de steun van het schepenambt.

Piano in de gotische zaal

Het Brussels Piano Festival slaat deze maand opnieuw zijn tenten op in het stadhuis. Elk jaar neemt het festival elke dinsdag van oktober zijn intrek in de gotische zaal voor pianoconcerten van internationaal gerenommeerde artiesten die nog onvolprezen zijn in Brussel. Het festival pakt uit met virtuozen uit alle windstreken die niet vaak terug te vinden zijn in programmabrochures. Deze editie programmeert op 2 oktober de Fransman David Lively, op 9 oktober de Japanse Etsuko Hirose, op 16 oktober de Française Vanessa Wagner en op 23 oktober de Chinees Moye Chen. Elke dinsdag om 19 u. 15 euro per ticket. Meer info.

Architectuur meets muziek

Van 9 tot 14 oktober vindt voor de 4e keer het Artonov-festival plaats in verschillende art-nouveau- en art-decogebouwen (Hôtel Frison, Magasin Wolfers, Hôtel Max Hallet, Maison Langbehn, Hôtel Hanon …) in Brussel. Dit jaar zijn er heel wat creaties te bewonderen tijdens het festival, op nóg meer locaties dan vorig jaar. Artonov wil verschillende kunsten zoals muziek, dans, theater, visuele kunst, mode en culinaire kunst elkaar laten ontmoeten. Tijdens de openingsavond zullen tekenaar François Schuiten, auteur Benoît Peeters en componist Bruno Letort PALACE inpalmen voor een lezing over muziek, architectuur, strip en film. Pianist Jan Michiels zal een collectief samenbrengen in Galerie Lempertz voor een transdisciplinaire performance van de ’24 preludes’ van Claude Debussy. De hedendaagse danser Carolyn Carlson komt met een ‘poetry event’ naar het Jubelparkmuseum. En 6 dagen lang valt er nog veel meer te ontdekken. François en Luc Schuiten hebben voor het eerst de grafische aankleding van een tram die dagelijks door Brussel rijdt, aangepakt (lijnen 92,93,94 en 25). Hun werk wordt opgedragen aan de publieke ruimte en zal een jaar lang te zien zijn. Prijzen verschillen per activiteit. Meer info.

 

Gerelateerde Artikels