Het ADAM en de nieuwe Plasticotek

In januari opende het ADAM Brussels Design Museum een nieuwe zintuiglijke ruimte: de Plasticotek. Er loopt ook een nieuwe tijdelijke tentoonstelling rond Sovjet-Russisch design: ‘Soviet Design. Red Wealth’, te ontdekken tot 21 mei.

Twee jaar geleden opende het ADAM de deuren in de buurt van het Atomium. Het nieuwe museum wilde een unieke Brusselse privécollectie bestendigen en valoriseren, omdat het gevaar bestond dat het Plasticarium niet op één locatie kon blijven. Het gaat om duizenden gebruiksvoorwerpen en kunstwerken in plastic, verzameld door Philippe Decelle. Dat vertelden we hier al. Dat erfgoed wordt voortaan bewaard in het ADAM en beslaat 2.500 m² permanente tentoonstellingsruimte. De Stad Brussel steunt het project al van bij het prille begin.

De permanente tentoonstelling wordt voortaan aangevuld met een nieuwe zintuiglijke en experimentele ruimte waar alles in het teken staat van plastic: de Plasticotek. Die werd ingericht in de LAB-ruimte van het museum en wil jong en oud van dichtbij laten kennismaken met de wetenschappelijke, technische en creatieve dimensies van het materiaal. Het is een plek waar voorwerpen mogen worden aangeraakt en doorgrond. De schepen van Cultuur is ervan overtuigd dat de zintuiglijke beleving in moderne musea centraal moet staan om het publiek aan te spreken. Precies daarom werd de uitbouw van de Plasticotek ondersteund. Investeren in musea blijft voor de Stad Brussel een prioriteit om de Brusselaars vertrouwd te maken met hun erfgoed, de jonge generaties te inspireren en de toeristen alles te laten ontdekken. Ook de eigen collecties van de Stad werden nieuw leven ingeblazen. Zo werden er nieuwe ruimtes geopend als: de GardeRobe MannekenPis en de Manneken Pis-zaal in het Broodhuis.

Naast de permanente ruimte, beschikt het ADAM over 1.000 m² voor tijdelijke tentoonstellingen rond design in allerlei vormen. Sinds 24 januari loopt daar ‘Soviet Design. Red Wealth’, opgezet in samenwerking met het Design Museum uit Moskou. Alles draait rond Sovjet-Russisch design. Het gaat om een eerste retrospectieve met een heleboel voorwerpen en grafische producties uit de USSR van de vorige eeuw (van 1950 tot de Olympische Spelen in Moskou in 1980).

Meer info

 

 

Gerelateerde Artikels