ADAM, het nieuwe museum is open!

Vorig jaar kondigden we het al aan: op de site van het Atomium werd gewerkt aan een gloednieuw, grootschalig museumproject. Dat van het Art & Design Atomium Museum. Meer dan 5.000 m² rond kunst en design uit de 20ste en 21ste eeuw. Orgelpunt: de schitterende collectie Plasticarium van de Brusselse Philippe Decelle. Het nieuwe museum op een steenworp van het Atomium opent op 11 december de deuren in de gebouwen van de Brussels International Trade Mart.

Plasticarium is opgebouwd rond 2.000 voorwerpen in kunststof, van de meest gebruikelijke tot de meest artistieke. De objecten dateren uit de periode tussen 1960 (het jaar waarin voor het eerst volledig kunststoffen meubelen opdoken) en 1973 (het jaar van de oliecrisis). Dat geheel werd aangevuld met post-pop van 1987 tot 2000. Sommige objecten zijn het werk van kunstenaars en internationale ontwerpers als César, Arman, Joe Colombo, Verner Panton, Philippe Starck en Charles Kaisin. Sommige stukken waren al eerder te zien in Moma, Tate Modern of Beaubourg. Deze bijzondere verzameling, uniek in de wereld, werd sinds 1987 aangelegd door Brusselaar Philippe Decelle. Vandaag krijgt ze in het ADAM een prachtig schrijn van 2.500 m². Aangezien de ruimte onmogelijk alle objecten kan bevatten, zullen de voorwerpen afwisselend tentoon worden gesteld.

Naast die permanente tentoonstellingsruimte, zal een ruimte van 1.000 m² worden ingericht rond kunst en design van de 20ste eeuw en vandaag. Opener in maart wordt de tijdelijke tentoonstelling ‘Eames en Hollywood’. Van 10/03 tot 04/09/2016 belicht die een van de miskende facetten van het ontwerpersduo Ray en Charles Eames.

Na de renovatie van het Atomium aan het begin van de jaren 2000, lag het voor de hand dat de Stad Brussel ook zou meewerken aan de realisatie van het nieuwe museum. De Schepen van Cultuur financierde de interieurinrichting van de tentoonstellingsruimte van het Plasticarium vanuit de bekommernis om de collectie integraal te kunnen bewaren in de stad waar ze tot stand kwam. Voor veel Brusselaars is de verzameling nog onbekend. Nu komt ze in de openbaarheid en zal ze door een groter aantal mensen kunnen worden bewonderd. Het nieuwe museum versterkt trouwens het culturele karakter van de site van het Atomium én het museumaanbod in Brussel.

Art & Design Atomium Museum

Vanaf 11 december
Dagelijks, behalve op dinsdag
Van 10 tot 18 uur
€ 10 of met korting

Belgiëplein 1
1020 Brussel
Meer info

Gerelateerde Artikels