Jeunesses Musicales wordt 75!

Dit jaar viert de grootste wereldorganisatie van muziekonderwijs haar vijfenzeventigste verjaardag. De 64 buitenlandse delegaties die deel uitmaken van de vereniging komen van 22 tot 26 juni in Brussel samen voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Les Jeunesses Musicales International. Wist u dat de oorsprong van de Jeunesses Musicales in Brussel ligt? Het treffen zal verrijkt worden met concerten, workshops en een tweedaags symposium. De officiële openingsceremonie van de Algemene Vergadering zal op 22 juni in het stadhuis plaatsvinden, op uitnodiging van de schepen van Cultuur.

De vereniging Jeunesses Musicales ontstond in 1940, onder impuls van Marcel Cuvelier, directeur van de Filharmonische Vereniging van Brussel, met een eerste concert voor jongeren door het Nationaal Orkest van België in het Paleis voor Schone Kunsten. Midden in de periode van de bezetting streefde Marcel Cuvelier ernaar ‘jongeren te onttrekken van de valse bezigheden van de bezetter en hen zo te helpen de toekomst positief tegemoet te zien’. Meer dan 2000 mensen konden vanaf dan genieten van symfonische concerten aan toegankelijke prijzen. De oorspronkelijke missie blijft tot op vandaag onveranderd: sinds 75 jaar wil Jeunesses Musicales jongeren uit alle milieus sensibiliseren en hen alle soorten muziek leren kennen, zelfs de meest ontoegankelijke genres.

Sindsdien zijn er bijkomende doelstellingen die de organisatie voortstuwen. Jeunesses Musicales wil de kwaliteit en de diversiteit in muzikale expressie bewaren, jonge creativiteit ondersteunen en ruchtbaarheid geven aan de rol van kunst in het onderwijs en de vorming van jonge wereldburgers. De vereniging is actief in scholen, maar ook in culturele centra. Ze richt concerten in, workshops voor muziekinitiatie, stages in het onderwijs of buiten de schoolomgeving.

Om deze verjaardag te vieren en de Brusselse roots van de vereniging in herinnering te brengen, besliste de schepen van Cultuur de buitenlandse delegaties op 22 juni in het stadhuis te ontvangen. Ze zal hen in de loop van de avond een verzamelbox aanbieden met de beste prestaties van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool of piano, uitgegeven naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag van het concours. Het is de ideale manier om België in de kijker te zetten, via een andere, grote muzikale organisatie in ons land met een lange traditie.

Om hun vijfenzeventigjarig bestaan te vieren heeft Jeunesses Musicales een rijk en gevarieerd programma samengesteld. Hieronder vindt u de evenementen die in juni in de stad Brussel plaatsvinden:

21 juni
Les Jeunesses Musicales op het Fête de la Musique – Jubelpark
Het Jubelpark is al vanaf ’s ochtends het decor voor tal van concerten. Er worden workshops voor kinderen georganiseerd en Les Déménageurs treden er op: een geweldige hoofdact voor dit Feest van de Muziek in samenwerking met Jeunesses Musicales.
Gratis
Meer info

23 en 24 juni
Internationaal symposium: ‘Connecting knowledges through music’ – La Tentation
Twee dagen lang geven onderzoekers op het gebied van muziekonderwijs, culturele bemiddeling en cognitieve psychologie uiteenzettingen tijdens conferenties en workshops rond het thema ‘muziekonderwijs voor jongeren’.
50 €/90 €
Meer info en reserveringen

23 juni
Osman Martins, Quatuor MP4, Osvaldo Hernandez Napoles en Pierre Slinckx – Espace Magh
Om 20.30 u: ontmoeting tussen een Braziliaanse muzikant, een strijkkwartet, een gerenommeerde percussionist en een jonge, getalenteerde arrangeur.
Meer info en reserveringen

24 juni
Workshop Easy Swing en optreden van Big Noise – La Tentation
Om 19.30 u: een unieke kans om de swing te ontdekken en de vrolijke charleston te leren kennen. Een franjejurk en boa of een driedelig pak met borsalino zijn meer dan welkom!De jazz-bluesgroep Big Noise komt ook mee feesten en zorgt voor animatie met New-Orleans jazz.
Meer info en reserveringen