Happy Birthday Toone!

50 jaar geleden nam het Koninklijk Theater Toone zijn intrek in een gebouw in het Ilot Sacré. Op 25 maart werd dit gevierd door de Stad Brussel en werd Woltje, de emblematische marionet van het theater, uitgeroepen tot ereburger van de Stad Brussel. De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van José Géal en zijn zoon Nicolas Géal, huidig directeur, en talrijke vertegenwoordigers van de Brusselse folklore.

Het Koninklijk Theater Toone is het enige traditionele Brusselse marionettentheater dat nog actief is en werd in 1830 opgericht in de Marollen. In die tijd opent Antoine Genty, “Toone” genaamd, er zijn “poechenellekelder”. Sindsdien wordt een “Toone” poppenspeler ingewijd door de vorige “Toone”. In 1963 heeft het theater het moeilijk om het hoofd boven water te houden en sluit zijn deuren in de Marollen. José Géal, Toone VII, slaagt er met de steun van Jef Bourgeois, de conservator van het theater en de marionetten, in om het theater te redden. Aangezien men geen nieuw pand vindt in de Marollen, besluit de dynastie van de “Toone” zich in 1966 in het Ilot Sacré te vestigen in een huis uit 1696, tussen de Schuddeveldgang en de Sint-Petronillagang, op een steenworp van de Grote Markt. De Stad Brussel die zich bewust is van de erfgoedkundige en historische waarde van het theater, koopt dit pand in 1971 en renoveert het.

José Géal, viertalig en poppenspeler van opleiding, zal de deuren van het Koninklijk Theater Toone openstellen voor Europa door zijn voorstellingen te vertalen en de activiteiten verder uit te bouwen. Vandaag zet Nicolas Géal, acteur, ingewijd als Toone VIII in 2003, het werk van zijn vader voort. Hij blaast nieuw leven in het klassieke repertoire en leent zijn stem aan zes poppen, waaronder Woltje, de beroemde marionet, die voortaan de titel van Ereburger van de Stad Brussel draagt. De Stad wilde hun inzet en doorzettingsvermogen in de verf zetten en deze verjaardag in stijl – en met een vleugje humor – vieren door voor het eerst een marionet te onderscheiden.

De Stad Brussel blijft investeren in de verdere uitbouw van de infrastructuren en de artistieke creatie ondersteunen. Onlangs werd gevreesd dat het theater zijn deuren zou moeten sluiten door een vermindering van de subsidies van de Federatie Wallonië-Brussel, maar Karine Lalieux, schepen van Cultuur, bevestigde haar steun aan het theater en benadrukte dat het de aandacht verdient van de overheid. De situatie is ondertussen stabiel geworden.

Het marionettentheater, absoluut monument van de Brusselse folklore, beschikt ook over een bibliotheek, een poppenmuseum en een werkplaats waar marionetten worden gemaakt. Het is dus zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het theater en een van de typische “brusseleir”-voorstellingen bij te wonen. Aan gelach zal het zeker niet ontbreken!

Voorstellingen van do > za: 20u30
En ook zaterdag om 16u
12 € / kortingen
Heel het jaar open, behalve in januari.

Sint-Petronillagang
Grasmarkt 66
1000 Brussel
Meer info

Gerelateerde Artikels