2018, Jaar van de Contestatie!

De protestbewegingen van mei ’68 vieren volgend jaar hun 50ste verjaardag. Naar aanleiding daarvan, besloot Schepen van Cultuur Karine Lalieux de culturele instellingen waarvoor ze bevoegd is uitzonderlijk samen te brengen rond een gemeenschappelijk cultureel project: een themajaar onder de titel ‘2018, Jaar van de Contestatie’.

Voor het eest tracht het Schepenambt van Cultuur daarmee een volledig cultuurjaar vorm te geven en zo de verschillende culturele spelers in de Stad Brussel te verenigen. De directies van de verschillende instellingen van de Stad Brussel werden, samen met de Cultuurdienst, uitgenodigd om zich in de thematiek te verdiepen volgens hun eigen artistieke visie en gevoeligheden. Iedereen toonde zich bereid om aan het project mee te werken. Dat wordt nu gedragen door 19 partners: La Montagne Magique, het Théâtre de Poche, het Koninklijk Parktheater, de KVS, Les Brigittines, La Bellone, Théâtre Royal de Toone, het Koninklijk Theater Cœurs de Bois, het Rijke Klaren, het Cultureel Centrum Bruegel, het Huis van de Creatie, Cité Culture, het Brussels Stadsarchief, het Museum voor het Kostuum en de Kant, het Riolenmuseum, het Broodhuis, de CENTRALE en de evenementen Hopla! en Nuit Blanche.

Samen willen ze hun publiek bevragen rond wat contestatie precies is. Wat blijft er 50 jaar na mei ’68 over van de maatschappelijke, politieke en culturele revolutie? Welke verworvenheden? Welke mislukkingen? Welke vormen van contestatie kennen we vandaag? De woelige tijden die we nu doormaken, zijn hét uitgelezen moment om stil te staan bij ‘contestatie’ en bij de erfenis van mei ’68. Cultuur bouwt bruggen en biedt tegengewicht tegen de neiging om op onszelf terug te plooien.  Meer dan ooit, dringt zich de vandaag de noodzaak op iedereen de kans te geven de poorten van cultuurtempels open te duwen en cultuur te beleven. ‘2018, Jaar van de Contestatie’ en de talloze evenementen die op stapel staan, zullen daartoe de gelegenheid bieden.

Tussen januari en december worden tientallen manifestaties opgezet: voorstellingen, tentoonstellingen, gezamenlijke projecten van kunstscholen, lezingen, projecties en andere niet te missen afspraken. Al die activiteiten, verspreid over een twintigtal locaties en openbare ruimtes in Brussel, zullen te herkennen zijn aan een logo speciaal ontworpen door het Brussels bureau Oilinwater met drie sterke symbolen van de protestbeweging: kasseien, pamfletten en opgeheven vuisten.

De multidisciplinaire programmatie ligt in de lijn van het cultuurbeleid van de Stad Brussel: open, toegankelijk, dynamisch en met aandacht voor creativiteit.

Niet alleen Brusselse instellingen en evenementen toonden belangstelling. Heel wat partners lieten intussen weten te zullen meewerken aan het ‘Jaar van de Contestatie’. Ook zij zullen rond dat thema activiteiten ontplooien. Word vervolgd!

Meer info hier.

 

Gerelateerde Artikels