Cultuur in protest in 2018

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Mei ’68 pakt de Stad Brussel uit met “2018. Jaar van de Contestatie”. Voor het eerst worden alle Brusselse culturele instellingen samengebracht rond een gemeenschappelijk cultureel project: een themajaar. Heel wat partners hebben zich intussen aangesloten bij dit project dat wordt gedragen door het schepenambt van Cultuur. Op de deelnemende locaties en in de openbare ruimte zullen van januari tot december tientallen activiteiten plaatsvinden rond het thema contestatie. Ontdek het volledige programma vanaf 12 januari.

Wat valt er 50 jaar na de protestbewegingen van Mei ’68 vandaag nog te contesteren? Die vraag zal als een rode draad doorheen de verschillende activiteiten en evenementen lopen die door tientallen Brusselse culturele partners worden georganiseerd. Het is geenszins de bedoeling om een historisch overzicht te geven, maar wel om te achterhalen wat contestatie vandaag betekent, over verschillende disciplines heen (dans, circus, theater, jeugdtheater, hedendaagse kunst, vertoningen, installaties,…), in dialoog met instellingen, artiesten en publiek.

Alle instellingen van de Stad Brussel werken mee aan het project: La Montagne Magique, het Théâtre de Poche, het Koninklijk Parktheater, de KVS, Les Brigittines, La Bellone, Poppentheater Toone, het Koninklijk Theater Cœurs de Bois, het CC Rijke Klaren, het Cultureel Centrum Bruegel, het Huis van de Creatie, Cité Culture, het Brussels Stadsarchief, het Mode & Kant Museum, het Riolenmuseum, het Broodhuis, de CENTRALE en de Dienst Cultuur met de evenementen Hopla! en Nuit Blanche. Ook andere externe partners hebben zich intussen aangesloten: de Franse ambassade, MAD BRUSSELS, Atelier Marcel Hastir, het Joods Museum van België, de Sint-Gorikshallen, het BIFFF, Balkan Trafik, Contredanse, Munt Punt, Foire du Livre en andere.

Het volledige programma wordt vanaf 12 januari bekendgemaakt online en in een brochure die op alle culturele plaatsen zal worden verdeeld. De activiteiten van het themajaar zijn te herkennen aan een logo waarop drie symbolen van Mei ’68 afgebeeld staan: een pamflet, een kassei en een opgeheven vuist.

In januari gaan er al enkele evenementen in het kader van “2018, Jaar van de Contestatie” van start. Afspraak dus in het CC Rijke Klaren voor het filmfestival Courts Mais Trash (17>21/01), in het MAD voor Nuit des Idées (25/01), een initiatief van de Franse ambassade, en in de Sint-Gorikshallen voor de expo “Bruxelles révolutionnaire (25/01>25/03).

Meer info

Gerelateerde Artikels