50 jaar contestatie

Het programma van ‘2018, Jaar van de Contestatie’ wordt verder aangevuld. Meer dan 30 Brusselse cultuurpartners verlenen hun medewerking en zetten tijdens één of meerdere evenementen de deuren open voor gezamenlijke reflectie rond contestatie. In dit artikel: een overzicht van de belangrijkste evenementen in de maand maart én het volledige programma van dit themajaar op: contestation2018.brussels.be. Deze maand worden bezoekers verwacht in de Sint-Gorikshallen, het Koninklijk Poppentheater Toone, het CC Bruegel, het Stadsarchief Brussel, La Bellone, het CC Rijke Klaren, Les Brigittines, Het Mode & Kant Museum en het Huis van de Creatie.

De Sint-Gorikshallen met de tentoonstelling en installatie ‘Revolutionair Brussel / Een andere wereld in onze wereld’ (tot 25 maart): een topografie van de locaties in Brussel waar revolutionaire denkers uit de politieke, economische of artistieke wereld onderdak vonden.

Het Koninklijk Poppentheater Toone pakt uit met de voorstelling ‘Opstandige Poesjenellen’ (tot het einde van dit jaar). Het theater herinnert aan het ontstaan van de opstandige poppen, die hun opwachting maakten toen Filips II van Spanje de theaters sloot omdat het verzetshaarden tegen zijn regime waren.

Dit jaar stelt BOZAR het programma ‘BOZAR Occupied’ voor, dat de contestatie huldigt. Met de tentoonstelling ‘Hugo Claus, Con Amore’, rond de tien jaar geleden overleden Vlaamse auteur, (tot 27 mei) én de ontmoeting tussen de dichter en de Russische activist Kirill Medvedev en de Russische kunstenaar Nijolay Oleynikov (13 maart om 20 uur). In de voorstelling staan poëzie, muziek en engagement centraal.

Het CC Bruegel organiseert de tentoonstelling ‘Apicultuur – De laatste imker’ en zet kunstenaar Jacques Dujardin in de spotlights. Een tentoonstelling bedacht in samenwerking met vijf studenten beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Vrije toegang (tot 30 juni). Maak op 15 maart (tussen 16 en 21 uur) ook de avond ‘Iedereen activist’ mee! Daar wordt het resultaat getoond van het kunstproject van de Zweedse artiest Patrik Qvist en het Bxl Arts Lab, die in november vorig jaar het woord gaven aan de bewoners van de Marollen.

Het Stadsarchief Brussel stelt dit jaar ‘Brussel en mei 1968’ voor (tot 31 december). Het gaat om documenten die de woelige jaren ’60 verduidelijken en illustreren, met name de gebeurtenissen in mei ’68. En dat via een website en een publicatie (Brusselse Cahiers).

La Bellone nodigt zichzelf uit in de openbare ruimte met ‘Pancarte’: een interactieve performance van Gaëten Bulourde (van 15 maart tot 14 april). De kunstenaar zwerft door de straten met een lege pancarte waarop voorbijgangers een boodschap mogen achterlaten.

Onder de titel ‘Soyons réalistes, demandons l’impossible!’, pakt CC Rijke Klaren in het Jaar van de Contestatie uit met een resoluut non-conformistische programmatie. In het voorjaar loopt in het Cultureel Centrum de voorstelling ‘Le Contr’Un’, gebaseerd op ‘Vertoog over de vrijwillige onderdanigheid’ van Etienne de la Boétie (van 15 tot 31 maart).

In het kader van het ‘In Movement’ Festival organiseert Les Brigittines een lezingencyclus rond de problemen waarmee zowel kunst als contestatie worden geconfronteerd, en dat in samenwerking met P.A.R.T.S en de ULB. Afspraak op 15 maart voor: ‘L’incendie du négatif. Le théâtre à l’épreuve de la radicalité’ door Olivier Neveux en op 22 maart voor ‘Une révolution écologique’ door Razmig Keucheyan. Op 16 maart wordt in het kunstencentrum de film ‘Le fond de l’air est rouge’ van Chris Marker (1977) vertoond.

Op 22 maart wijdt het Mode & Kant Museum de volgende Leçon de Mode aan ‘Te smal! Te breed! Vijf eeuwen vooroordelen’. Denis Bruna van het Museum voor Decoratieve Kunsten in Parijs schetst een overzicht van contestatie aan de hand van de geschiedenis van kledij.

Kom zeker naar de avond Rien n’est fini, tout commence  ‘ (25 maart) in het kader van ‘1,2,3 Protest’ in het Huis van de Creatie. Het cultureel centrum verzamelt herinneringen aan vooraanstaande figuren uit protestbewegingen van gisteren en vandaag, van hier en elders. En dat aan de hand van documenten, films, boeken en debatten tijdens de Bookswapsalons en filmvoorstellingen in buurtbioscopen (Clap! Contest en Clap! Militant).

Gerelateerde Artikels