1.000ste kostuum voor Manneken-Pis!

De garderobe van de beroemdste Brusselaar is uniek in de wereld en telt vanaf zaterdag 12 mei 1.000 kostuums. Dat 1.000ste kostuum wordt er een dat symbool staat voor Brussel. Hoe het eruitziet? Dat is een nog verrassing! Het kostuum zal in het Stadhuis worden voorgesteld, in aanwezigheid van de gemeentelijke overheden en de Orde van de Vrienden van Manneken-Pis. De ceremonie is toegankelijk voor het publiek en iedereen is dan ook van harte uitgenodigd. Voor de gelegenheid zal ook de GardeRobe MannekenPis de hele dag gratis te bezoeken zijn.

Manneken-Pis wordt sinds de 17de eeuw door de Brusselaars als een baby vertroeteld. Sindsdien wordt de fontein bij grote evenementen in een kleedje gestoken. Het oudste door de Stad Brussel bewaarde kostuum werd in 1747 geschonken door de Franse koning Lodewijk XV. Deze traditie werd in de loop der eeuwen voortgezet en de laatste decennia zelfs nog opgevoerd. Het ketje blijft immens populair. Tegenwoordig wordt hij meer dan 130 keer per jaar gekleed en er komen steeds meer nieuwe kostuums bij, uit de hele wereld. In 2017 werd in de Eikstraat 19 een nieuw museum geopend, volledig gewijd aan deze unieke collectie: de GardeRobe MannekenPis. Meer dan 150 kostuums van het ketje, waaronder enkele van de mooiste, worden er tentoongesteld.

Op 12 mei krijgt Manneken-Pis zijn 1.000ste kostuum. Dat kostuum, nu nog veilig achter slot en grendel, wordt die dag om 11 uur onthuld in de Militiezaal van het Stadhuis (ingang via de Grote Markt). De ceremonie is toegankelijk voor het publiek. Daarna is het kostuum, van ’s middags tot 18 uur, te bewonderen aan de fontein.

De GardeRobe MannekenPis vlakbij de fontein zal de hele dag gratis toegankelijk zijn voor het publiek, van 10 tot 17 uur. Er komt ook een exclusieve ‘1.000ste kostuum’ vitrinekast die tot eind oktober enkele unieke ontwerpen zal presenteren.

Meer informatie op www.mannekenpis.brussels. Wil je het originele beeldje en zijn geschiedenis ontdekken? Breng dan een bezoek aan de zaal van Manneken-Pis in het Museum van de Stad Brussel.

Gerelateerde Artikels