Op zoek naar Brusselse meesterwerken

De permanente collecties van de Brusselse musea omvatten talloze meesterwerken. Om die extra in de kijker te zetten, lanceert de Brusselse Museumraad een grootscheepse campagne rond een selectie van 100 meesterwerken die 100 dagen lang te zien zullen zijn: “100 Masters”. De musea van de Stad Brussel nodigen bezoekers uit om hun topstukken tot 27 augustus te komen ontdekken. Uiteraard zal ook Manneken Pis op de afspraak zijn!

100 Masters is uniek: nooit eerder werd een gemeenschappelijke campagne rond de permanente collecties van zo veel verschillende musea opgezet. Schone kunsten, maar ook wetenschap en techniek, geschiedenis en architectuur. De 41 deelnemende musea organiseren tal van activiteiten waarbij ze hun pareltjes extra in de kijker zetten. Op de website 100masters.brussels kunnen bezoekers hun favorieten kiezen en die in het echt ontmoeten, net zoals dat via apps en datingsites kan: swipen, liken en daten, dus!

Zes van de honderd meesterwerken komen uit het Museum van de Stad Brussel: het Broodhuis (een neogotisch gebouw dat door de BMR zelf werd gekozen), het retabel van Saluzzo, het schilderij De Bruidsstoet van Jan Breughel, het schilderij Het bombardement van de Grote Markt van Brussel in 1695 én het beroemde beeldje van Manneken Pis van Hiëronymus Duquesnoy de Oude. In het Museum voor het Kostuum en de Kant gaat alle aandacht naar een strook in Brusselse kant die aan keizerin Sisi toebehoorde. Alle meesterwerken zijn hier te bewonderen.

Bezoekers kunnen ze, samen met de schitterende collecties, in de verschillende musea komen ontdekken. Aan de hand van uiteenlopende (en vrij toegankelijke) ludieke activiteiten krijgen ze een andere kijk: de meesterwerken knipogen naar u (observatiespelletjes, vermommingen, muzikale omkadering en verkleedpartijtjes). Een flyer en een audio-visioguide bundelen alle informatie. Op elke eerste zondag van de maand worden er gratis rondleidingen georganiseerd. Daarbij wordt dieper ingegaan op lastige vragen als: Is dit een meesterwerk, en waarom? (op 3/07 in het Museum voor het Kostuum en de Kant en op 7/08 in het Broodhuis, om 14 uur in het Nederlands en om 15 uur in het Frans).