Aan tafel!

Om zijn tiende verjaardag te vieren plaatst de CENTRALE op 26 juni vanaf 12 uur zijn “Grand BanKet” op het Sint-Katelijneplein en nodigt u uit op een groots feest. Vanuit de CENTRALE vertrekt een parade die in fanfare aankomt bij dit participatieve kunstwerk dat speciaal voor deze gelegenheid werd uitgewerkt door de kunstenares Françoise Schein en meer dan 80 Brusselaars.

Het eerste luik van het feestprogramma van de CENTRALE was de opening van de tentoonstelling Connected in maart 2016. Het tweede luik, het Grand BanKet, vindt plaats op zondag 26 juni: een installatie die bestaat uit tien tafels die symbool staan voor de tiende verjaardag van de CENTRALE.

Lokale verankering

Het centrum voor hedendaagse kunst van de Stad Brussel nodigde de Brusselse kunstenares Françoise Schein uit om een collectief werk te bedenken met de bewoners en gebruikers van de buurt rond het Sint-Katelijneplein. De Belgische artieste Françoise Schein is van opleiding architecte en stedenbouwkundige. Al sedert vele jaren ontwikkelt ze over de hele wereld projecten die bij hun creatieve uitwerking de burger centraal plaatsen. Het Grand BanKet zet deze zoektocht naar de integratie van kunst in de samenleving verder, een streven dat de CENTRALE deelt. Het uitgangspunt is het samen eten, een essentiële waarde voor een gemeenschap. Deze collectieve creatie vond vanaf oktober 2015 plaats in een aantal ateliers. Opzet was om tien tafels te creëren en die te bedekken met keramieken tegels die door de deelnemers zouden worden beschilderd. Zo konden buren van allerlei horizonten elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Françoise Schein nodigde twee filosofen uit om de groep te begeleiden in hun denken over de vraag: Wat doen we als we samen eten?. Elke deelnemer werd vervolgens gevraagd om zijn ideale bord te schilderen. Geschikt rondom een door Françoise Schein getekende darm treden deze borden met elkaar in dialoog als symbool van de stedelijke spijsvertering.

Dit werk, opgesteld op enkele passen van de CENTRALE, wordt onthuld tijdens een feestelijk event dat is bedacht door het Brusselse collectief OKUP: een banket! Dit feest is er voor de deelnemers en voor iedereen die maar wil. De tafels blijven tot 26 september op het Sint-Katelijneplein staan en mogen door iedereen gebruikt worden; nadien krijgen ze hun definitieve stek op de Handelskaai. Allen daarheen!

 Steun aan jong creatief talent

Nog voor dit gebeuren openen op 16 juni twee nieuwe tentoonstellingen omtrent opkomend talent in de twee tentoonstellingsruimtes van de CENTRALE. De CENTRALE.box presenteert het fotografische werk Shelter van de Brusselse kunstenares Maëlle Collin, winnares van de Mediatine-prijs 2015 van de Stad Brussel, waardoor ze deze tentoonstelling kon maken. De CENTRALE.lab brengt de eerste solotentoonstelling van de Brusselse fotograaf Axel De Marteau, As a bird dives down the water.

CENTRALE en CENTRALE.box
Sint-Katelijneplein 44
1000 Brussel

CENTRALE.lab
Sint-Katelbijneplein 16
1000 Brussel

Gerelateerde Artikels